Ανάπτυξη τυποποιημένης μεθόδου οργανοληπτικής ανάλυσης οίνου και μεθόδου προσδιορισμού πτητικών ενώσεων σε οίνο με GC-MS/MS: εφαρμογή της μεθοδολογίας στη μελέτη του αρώματος των οίνων της ποικιλίας Αγιωργίτικο

Περίληψη

Ο οίνος διαθέτει σημαντικό μέγεθος στην παγκόσμια αγορά και το άρωμά του παραμένει κρίσιμο χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην εμπορική του αξία. Ως εκ τούτου, η αγορά θα μπορούσε να ωφεληθεί σημαντικά αν αναπτυσσόταν μια απλή και φθηνή μέθοδος ανάλυσης του αρωματικού προφίλ του οίνου. Ένας πρώτος στόχος της παρούσας μελέτης είναι η ανάπτυξη μιας τέτοιας μεθόδου. Αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε μια πολύ-αναλυτική μέθοδος για την ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση τριάντα εννέα (39) πτητικών ενώσεων του αρώματος του οίνου, χρησιμοποιώντας εκχύλιση υγρού-υγρού και αεριοχρωματογραφία με διαδοχική φασματομετρία μάζας (GC-MS/MS). Η μέθοδος επικυρώθηκε για τη γραμμικότητα, την αναπαραγωγιμότητα, την ανάκτηση, το όριο ανίχνευσης και το όριο ποσοτικοποίησης και έδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα για σχεδόν όλες τις ενώσεις. Αντίστοιχα με τη μέθοδο ενόργανης ανάλυσης, και μια αποτελεσματική μέθοδος για την οργανοληπτική ανάλυση του οίνου κρίνεται απαραίτητη. Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) έχει ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Wine exerts a fundamental influence on the global market, and its aroma remains a crucial characteristic contributing to its commercial value. Therefore, the market could benefit significantly if a simple and cheap method for analyzing the aromatic profile of wine were developed. A primary objective of this study is to develop such a method. A multi-analytical method was developed and validated for the identification and quantification of thirty-nine (39) volatile compounds of wine aroma, using liquid-liquid extraction and gas chromatography/tandem mass spectrometry (GC-MS/MS). The method was validated for linearity, reproducibility, recovery, limit of detection, and limit of quantification, showing excellent results for almost all compounds. Similarly to the GC-MS/MS analysis method, an effective method for the sensory analysis of wine is deemed necessary. The International Organization of Vine and Wine (OIV) has issued a review document on the sensory analysis of wine, but further sp ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58220
ND
58220
Εναλλακτικός τίτλος
Development of a standardized method for sensory analysis of wine and a method for determining volatile compounds in wine using GC-MS/MS: application of the methodology to the study of the aroma of Agiorgitiko wines
Συγγραφέας
Λίγκας, Ιωάννης (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Οινολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κοτσερίδης Γεώργιος
Ταραντίλης Πέτρος
Καλλίθρακα Σταματίνα
Μαλλούχος Αθανάσιος
Θωμα΅ΐδης Νικόλαος
Προεστός Χαράλαμπος
Κοντουδάκης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΆλλες Φυσικές Επιστήμες ➨ Άλλες φυσικές επιστήμες
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Αγιωργίτικο; Νεμέα; Άρωμα; Αεριοχρωματογραφία–φασματομετρία μαζών; Οργανοληπτική; Ωρίμαση; Ξυλοθραύσματα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)