Ανάπτυξη νέων μεθόδων ποιοτικού ελέγχου βρώσιμων ελαίων με φθορισμομετρία σύγχρονης σάρωσης και σύγκριση με κλασσικές μεθόδους
Περίληψη
Η φθορισμομετρία έχει ευρεία εφαρμογή στην ανάλυση οργανικών ενώσεων στον τομέα των φαρμάκων, τροφίμων και του περιβάλλοντος. Σε αντίθεση με τις δονητικές φασματοσκοπικές τεχνικές και τη φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, έχει υψηλή ευαισθησία και χαμηλό όριο ανίχνευσης. Η φθορισμομετρία μειονεκτεί σε περιπτώσεις όπου τα δείγματα περιέχουν πολλές φθορίζουσες ουσίες λόγω αλληλοεπικαλύψεων των φασμάτων διέγερσης και εκπομπής. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται διαχωρισμός. Εναλλακτικά είναι δυνατή η χρήση της τεχνικής φθορισμομετρίας σύγχρονης σάρωσης. Στην τεχνική αυτή οι δύο μονοχρωμάτορες διέγερσης και εκπομπής σαρώνονται ταυτόχρονα ενώ διατηρείται σταθερή η διαφορά του μήκους κύματος διέγερσης και εκπομπής, Δλ. Με την κατάλληλη επιλογή του Δλ επιτυγχάνεται μείωση του εύρους των κορυφών και απλοποίηση του φάσματος εκπομπής. Με την τεχνική αυτή μειώνονται οι αλληλεπικαλύψεις των φασμάτων και μπορεί να αποφευχθεί το στάδιο του διαχωρισμού. Στη διατριβή αυτή παρουσιάζονται νέες ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Fluorescence has been widely used in the analysis of organic compounds in pharmacy, food and environment. It is very sensitive with low detection limit contrary to vibrational spectroscopic technique and nuclear magnetic resonance. Molecular fluorescence is not suitable for the analysis of complex multi-component samples without prior separation, due to severe overlaps of excitation and emission bands. In such cases, synchronous fluorescence spectroscopy could prove beneficial as both the excitation and emission monochromators are scanned simultaneously in such a manner that a constant wavelength interval is kept between emission and excitation wavelengths (Δλ). Using suitable Δλ, synchronous fluorescence reduces spectral overlaps by narrowing spectral bands and simplifing spectra. In this study, novel spectroscopic methods for olive oil quality assessment and authenticity using chemometric methods are presented. Furthermore, methods for monitoring edible oils deterioration during ther ...
περισσότερα
Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (50.66 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.