Μελέτη μεθόδων παραλαβής καροτινοειδών από παραπροϊόντα τομάτας

Περίληψη

Αντικείμενο της παρούσας διατριβής αποτελεί η μελέτη των μεθόδων ανάκτησης των καροτενοειδών από παραπροϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας τομάτας, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά ή ως πρόσθετα για τη σύνθεση λειτουργικών τροφίμων. Χρησιμοποιήθηκε νωπό παραπροϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας τομάτας (από υβρίδια βιομηχανικής τομάτας Red Sea και Oval Red), το οποίο ξηράνθηκε στον αέρα και αλέσθηκε σε κοκκομετρία 1.0 mm. Η εκχύλιση με χρήση οργανικών διαλυτών μελετήθηκε ως η πλέον καθιερωμένη μέθοδος ανάκτησης καροτενοειδών στη βιομηχανία τροφίμων και προσδιορίστηκαν οι παράμετροι που επηρεάζουν την απόδοση της εκχύλισης. Οι οργανικοί διαλύτες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το εξάνιο, η ακετόνη, η αιθανόλη, ο οξικός αιθυλεστέρας και ο γαλακτικός αιθυλεστέρας. Η χρονική διάρκεια της εκχύλισης (5 40 min) μελετήθηκε με διεξαγωγή πειραμάτων με όλους τους προαναφερόμενους διαλύτες στο πρώτο στάδιο της εκχύλισης και σε θερμοκρασία 25 °C. Προσδιορίστηκε μαθηματική εξίσωση πρόβλεψης το ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The objective of the present thesis is to study the recovery methods of carotenoids from tomato processing by-products, in order to be used as naturalantioxidants or as additives for the formulation of functional foods. Fresh tomato industrial waste (from industrial hybrids Red Sea and Oval Red) was air dried and ground to 1.0 mm particle size. Organic solvent extraction has been studied as the most established method for the recovery of carotenoids in food industry and the parameters affecting the extraction yield were determined. The organic solvents used were hexane, acetone,ethanol, ethyl acetate and ethyl lactate. The effect of time (5-40 min) on carotenoid extraction from tomato waste was investigated by conducting experiments during the first extraction step in all the above mentioned solvents, at 25 °C. A mathematic equation describing the prediction rate of carotenoids in each solvent was determined and the equation parameters as well as the respective correlation coefficients ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/51197
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51197
ND
51197
Εναλλακτικός τίτλος
A study on the methods of recovery of carotenoids from tomato processing by-products
Συγγραφέας
Στρατή, Ειρήνη (Πατρώνυμο: Φρατζέσκος)
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
Ωραιοπούλου Βασιλική
Τζια Κωνσταντίνα
Βουτσάς Επαμεινώνδας
Κέκος Δημήτριος
Ταούκης Πέτρος
Σινάνογλου Β.
Ζουμπουλάκης Π.
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Καροτινοειδή; Παραπροϊόντα τομάτας; Ανάκτηση; Ανάλυση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)