Περίληψη
Σκοπός της διατριβής είναι να εξετάσει σε ποιο βαθμό τα πληροφοριακά συστήματα εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις τροφίμων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Χρησιμοποιήθηκαν ποιοτικές έρευνες για τη συλλογή πρωτογενών στοιχείων με ερωτηματολόγια από δείγματα επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων. Επίσης, συλλέχθηκαν πρωτογενή στοιχεία για τις επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων με προσωπικές συνεντεύξεις, καθώς και με έρευνα σε ιστοσελίδες, σε επιστημονικά περιοδικά και στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS Statistics 25. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 45% των επιχειρήσεων τροφίμων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εφαρμόζει πληροφοριακά συστήματα. Επίσης, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (όσον αφορά τον κύκλο εργασιών τους) εφαρμόζουν τα πληροφοριακά συστήματα σε μεγαλύτερο βαθμό. Η χρήση των πληροφοριακών συστημάτων εξαρτάται από τον εξαγωγικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων τροφίμων, τον αριθμό των τμημάτων, τον αριθμό των εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών. Επιπλέον, οι ...
Σκοπός της διατριβής είναι να εξετάσει σε ποιο βαθμό τα πληροφοριακά συστήματα εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις τροφίμων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Χρησιμοποιήθηκαν ποιοτικές έρευνες για τη συλλογή πρωτογενών στοιχείων με ερωτηματολόγια από δείγματα επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων. Επίσης, συλλέχθηκαν πρωτογενή στοιχεία για τις επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων με προσωπικές συνεντεύξεις, καθώς και με έρευνα σε ιστοσελίδες, σε επιστημονικά περιοδικά και στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS Statistics 25. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 45% των επιχειρήσεων τροφίμων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εφαρμόζει πληροφοριακά συστήματα. Επίσης, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (όσον αφορά τον κύκλο εργασιών τους) εφαρμόζουν τα πληροφοριακά συστήματα σε μεγαλύτερο βαθμό. Η χρήση των πληροφοριακών συστημάτων εξαρτάται από τον εξαγωγικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων τροφίμων, τον αριθμό των τμημάτων, τον αριθμό των εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις τροφίμων χρησιμοποιούν τα πληροφοριακά συστήματα για να διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό, τα οικονομικά, το μάρκετινγκ, τις επιχειρησιακές λειτουργίες τους και την παραγωγή. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί συστήματα Enterprise Resource Planning (ERP), ενώ πολύ λιγότερες χρησιμοποιούν τα λογισμικά πακέτα Customer Relationship Management (CRM), Material Requirements Planning (MRP), Software Requirements Specification (SRS), Human Resource Management (HRM) και κάποια tailor made. Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων τροφίμων, παρατηρούμε ότι δε διαχειρίζονται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον ισολογισμό τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία για τη δημιουργία πωλήσεων και κερδών. Επίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στα πληροφοριακά συστήματα. Τέλος, όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του πληροφοριακού συστήματος (όσον αφορά τα τμήματα της επιχείρησης που υποστηρίζει) τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για την επιχείρηση που το χρησιμοποιεί. Όσον αφορά τους περιορισμούς της έρευνας, το δείγμα μας περιορίζεται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τα συμπεράσματά μας και για τους υπόλοιπους Νομούς της Ελλάδας. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει επαρκές δείγμα ανώνυμων εταιρειών τροφίμων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας για τους σκοπούς της τέταρτης έρευνας επεκτείναμε το δείγμα μας σε όλη την Ελλάδα για να αντλήσουμε δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ανώνυμες εταιρείες. Αυτό έγινε για να εξετάσουμε την επίπτωση της χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων στην αποδοτικότητα, την κερδοφορία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη Ελλάδα και κατά προέκταση στον υπό εξέταση νομό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κερδοφορία, η αποδοτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι ανεξάρτητα από το μέγεθος, τον αριθμό και το κόστος των πληροφοριακών συστημάτων. Από την άλλη, η κερδοφορία των επιχειρήσεων εξαρτάται από το μέγεθος των πληροφοριακών συστημάτων. Όσον αφορά την πρακτική της εφαρμογή, η έρευνα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, ώστε να πάρουν ερεθίσματα για να υιοθετήσουν τα πληροφοριακά συστήματα, να εξετάσουν ποια εφαρμόζουν έως τώρα οι επιχειρήσεις και ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση τους. Επίσης, θα δώσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα που εδρεύουν στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας για το πώς υιοθετούνται τα πληροφοριακά συστήματα από τις επιχειρήσεις τροφίμων της περιοχής με απώτερο σκοπό την πιθανή μελλοντική συνεργασία και έρευνα. Παρόμοιες έρευνες που σχετίζονται με τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα έχουν διεξαχθεί και σε άλλα κράτη σε επίπεδο νομών και πόλεων, αλλά η συγκεκριμένη διατριβή είναι η πρώτη που διεξάγεται για τη Δυτική Ελλάδα.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The purpose of the dissertation is to examine the extent to which information systems are applied in food businesses of the Prefecture of Aitoloakarnania.Qualitative surveys were used to collect primary data with questionnaires from samples of food processing companies. Also, primary data were collected for agricultural production companies through personal interviews, as well as through research on websites, scientific journals and the internet. The results were analyzed with the statistical program SPSS Statistics 25. The results showed that 45% of the food businesses of the Prefecture of Aitoloakarnania apply information systems. Also, larger companies (in terms of turnover) apply information systems to a greater extent. The use of information systems depends on the export nature of the food business, the number of departments, the number of employees and the turnover. In addition, food businesses use information systems to manage their human resources, finances, marketing, business ...
The purpose of the dissertation is to examine the extent to which information systems are applied in food businesses of the Prefecture of Aitoloakarnania.Qualitative surveys were used to collect primary data with questionnaires from samples of food processing companies. Also, primary data were collected for agricultural production companies through personal interviews, as well as through research on websites, scientific journals and the internet. The results were analyzed with the statistical program SPSS Statistics 25. The results showed that 45% of the food businesses of the Prefecture of Aitoloakarnania apply information systems. Also, larger companies (in terms of turnover) apply information systems to a greater extent. The use of information systems depends on the export nature of the food business, the number of departments, the number of employees and the turnover. In addition, food businesses use information systems to manage their human resources, finances, marketing, business operations and production. The majority of businesses use Enterprise Resource Planning (ERP) systems, while far fewer use Customer Relationship Management (CRM), Material Requirements Planning (MRP), Software Requirements Specification (SRS), Human Resource Management (HRM) and some tailor software packages. made. Regarding the financial data of food businesses, we notice that they do not manage their balance sheet and assets in the most efficient way to generate sales and profits. Also, most companies have not invested heavily in information systems. Finally, the larger the information system (in terms of the parts of the business it supports) the greater the profit for the company that uses it. Regarding the limitations of the research, our sample is limited to the Prefecture of Aitoloakarnania and we can not generalize our conclusions for the other Prefectures of Greece. Also, because there is not a sufficient sample of food companies in the Prefecture of Aitoloakarnania for the purposes of the fourth survey, we expanded our sample throughout Greece to obtain published financial data from the largest Greek public limited companies. This was done to examine the impact of the use of information systems on the efficiency, profitability and development of businesses in Greece and by extension in the prefecture under consideration. The results showed that the profitability, efficiency and development of companies in the Prefecture of Aitoloakarnania are independent of the size, number and cost of information systems. On the other hand, the profitability of companies depends on the size of the information systems. In terms of its practical application, this research can be used by food business owners and agricultural producers to get incentives to adopt information systems, to examine what businesses are doing so far and what the benefits are. from their use. It will also give a representative picture to the University Departments located in the Prefecture of AItoloakarnania on how the information systems are adopted by the food companies of the area with the ultimate goal of possible future cooperation and research. Similar research related to the use of information systems in the primary and secondary sectors has been conducted in other states at the level of prefectures and cities, but this dissertation is the first to be conducted in Western Greece.
περισσότερα