Θερμική οξείδωση και πολυμερισμός ελαίων: παρεμποδιστική δράση φυσικών προϊόντων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά

Περίληψη

Σκοπός της διατριβής ήταν η διερεύνηση της ικανότητας πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φυσικών προϊόντων να επιβραδύνουν τις αντιδράσεις θερμικής οξείδωσης και πολυμερισμού στα έλαια που θερμαίνονται στους 180ºC. Η παρακολούθηση των μεταβολών κατά τη θέρμανση των ελαίων έγινε με εξέταση της ικανότητάς τους να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες και κυρίως με μέτρηση του αριθμού ανισιδίνης, προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε πολικά συστατικά και, κατά περίπτωση, εξακρίβωση της σύστασης σε λιπαρά οξέα. Μελετήθηκε η επίδραση της προσθήκης αιθανολικού ή ακετονικού εκχυλίσματος των φυτών Salvia triloba L. και Satureja hortensis L. στη θερμική σταθερότητα παρθένου ελαιολάδου, εξευγενισμένων ελαίων και κατάλληλου για τηγάνισμα μίγματος ελαίων. Τα εκχυλίσματα των φυτών επιβράδυναν ικανοποιητικά τη θερμική αλλοίωση των ελαίων, με το ακετονικό εκχύλισμα του S. hortensis L., αν και πτωχότερο σε φαινόλες, να προστατεύει αποτελεσματικότερα κυρίως τα πλούσια σε λινελαϊκό οξύ και τοκοφερόλες έλαια, εξαιτίας πιθανώς ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Thermal oxidation and oxidative polymerization are the main type of reactions occurring in oils heated at frying temperatures (180ºC). The products of the above reactions have not only a desirable, but also mainly an undesirable effect on the quality of heated oils. Therefore, the last years there is a lot of research regarding the potent inhibitory effect of natural products against the oil deterioration during heating. In the first part of the thesis, the effect of heating at 180ºC on the antioxidant activity of virgin olive oil (VOO), refined olive oil (ROO), sunflower oil (SO) and a commercial blend special for frying (BL) was examined by measuring the radical scavenging activity (RSA) toward 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical (DPPH). The stability of heated oils was assessed by determining their total polar compound (TPC) content. VOO was found to be the most thermostable oil. RSA of VOO and ROO decreased rapidly during the first 5 h of heating. The other two oils retained thei ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/20138
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/20138
ND
20138
Εναλλακτικός τίτλος
Thermal oxidation and polymerization of vegetable oils: inhibitory effect of rich in antioxidant natural product fractions
Συγγραφέας
Καλαντζάκης, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Σταύρος)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Μπλέκας Γεώργιος
Τσιμίδου Μαρία
Ανδρικόπουλος Νικόλαος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Παπαγεωργίου Βασίλειος
Κιοσέογλου Βασίλειος
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Θερμική οξείδωση φυτικών ελαίων; Θερμικός πολυμερισμός φυτικών ελαίων; Φυσικά αντιοξειδωτικά ως παρεμποδιστές θερμικής οξείδωσης; Φυσικά αντιοξειδωτικά ως παρεμποδιστές θερμικού πολυμερισμού; Φλοιοί σησαμόσπορων ως πηγή παρεμποδιστών θερμικού πολυμερισμού; Φασκόμηλο ως πηγή παρεμποδιστών θερμικού πολυμερισμού; Summer savory ως πηγή παρεμποδιστών θερμικού πολυμερισμού
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
viii, 116 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)