Εμπλουτισμός αλκοολούχων ποτών με φυσικά προϊόντα εγκλεισμένα σε μικρο/νανοφορείς για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του τελικού προϊόντος

Περίληψη

Αντικείμενο αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι ο εγκλεισμός φυσικών προϊόντων σε κατάλληλες μήτρες (μικρονανοφορείς), συμβατές με τα τρόφιμα και τα ποτά, όπως η κυκλοδεξτρίνη και ο εμπλουτισμός αλκοολούχων ποτών όπως κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί και αποσταγμάτων ή οινοπνευματωδών ποτών με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος. Οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι η ρεσβερατρόλη (RVT), μια φυσική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών με τη βασική δομή των στιλβενίων, και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη), η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και η βιταμίνη Α (ρετινόλη). Ο εγκλεισμός αυτών των ουσιών στη β-κυκλοδεξτρίνη αποδεικνύεται με διάφορες αναλυτικές τεχνικές όπως η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), η φασματοσκοπία υπεριώδους-ορατού (UV-Vis) και ο κυκλικός δρυμα
Εμπλουτισμός αλκοολούχων ποτών με φυσικά προϊόντα εγκλεισμένα σε μικρο/νανοφορείς για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του τελικού προϊόντος

Περίληψη

Αντικείμενο αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι ο εγκλεισμός φυσικών προϊόντων σε κατάλληλες μήτρες (μικρονανοφορείς), συμβατές με τα τρόφιμα και τα ποτά, όπως η κυκλοδεξτρίνη και ο εμπλουτισμός αλκοολούχων ποτών όπως κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί και αποσταγμάτων ή οινοπνευματωδών ποτών με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος. Οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι η ρεσβερατρόλη (RVT), μια φυσική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών με τη βασική δομή των στιλβενίων, και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη), η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και η βιταμίνη Α (ρετινόλη). Ο εγκλεισμός αυτών των ουσιών στη β-κυκλοδεξτρίνη αποδεικνύεται με διάφορες αναλυτικές τεχνικές όπως η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), η φασματοσκοπία υπεριώδους-ορατού (UV-Vis) και ο κυκλικός nt yields results are 89%, 69%, and 83%, respectively. These enrichments were expected to increase the antioxidant, antimicrobial and antibacterial properties of alcoholic beverages. The substances enclosed in β-cyclodextrin (β-cd) were incorporated into wines and spirits (tsipouro) at specific concentrations (300mg/1L, 200mg/1L, 100mg/1L) and sampling was done at a specified time interval. The antioxidant activity of wines and tsipouro was studied by two methods, DPPH and ABTS, and the total content of phenolic compounds by the Folin-Ciocalteau method. The results obtained from all three methods prove that there has been an increase in antioxidants and phenolic substances in both wines and tsipouro.
περισσότερα
ς είναι ο εγκλεισμός φυσικών προϊόντων σε κατάλληλες μήτρες (μικρονανοφορείς), συμβατές με τα τρόφιμα και τα ποτά, όπως η κυκλοδεξτρίνη και ο εμπλουτισμός αλκοολούχων ποτών όπως κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί και αποσταγμάτων ή οινοπνευματωδών ποτών με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος. Οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι η ρεσβερατρόλη (RVT), μια φυσική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών με τη βασική δομή των στιλβενίων, και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη), η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και η βιταμίνη Α (ρετινόλη). Ο εγκλεισμός αυτών των ουσιών στη β-κυκλοδεξτρίνη αποδεικνύεται με διάφορες αναλυτικές τεχνικές όπως η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), η φασματοσκοπία υπεριώδους-ορατού (UV-Vis) και ο κυκλικός διχρωισμός, ο φθορισμός, η φασματοσκοπία υπέρυθρης ακτινοβολίας (FT-IR) και η φασματομετρία μάζας ή μαζών. Μελετήθηκε επίσης η Δυναμική Σκέδ ...
DOI
10.12681/eadd/55231
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55231
ND
55231
Εναλλακτικός τίτλος
Enrichment of alcoholic beverages with natural products encapsulated in micro/nanocarriers to increase the added value of the final product
Συγγραφέας
Λαγουτάρη, Ειρήνη (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιούνη Μαρία
Δέτση Αναστασία
Ζουμπουλάκης Παναγιώτης
Προεστός Χαράλαμπος
Ιατρού Ερμόλαος
Δασενάκη Μαριλένα
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Κρασί; Τσίπουρο; β-κυκλοδεξτρίνη (β-cd); Βιταμίνη Α (ρετινόλη); Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ); Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη); Ρεσβερατρόλη; Αντιοξειδωτικά; Εμπλουτισμοί; Εγκλεισμοί σε μικρο/νανοφορείς; Ενσωμάτωση; Σύμπλοκα; Μέθοδος DPPH; Μέθοδος ABTS; Μέθοδος Folin- Ciocalteau
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)