Διατροφική αξιολόγηση και βιολειτουργικές ιδιότητες εδώδιμων μανιταριών που αναπτύχθηκαν σε υποστρώματα εμπλουτισμένα με γεωργικά υποπροϊόντα

Περίληψη

Η παραγωγή κρασιού και ελαιόλαδου συγκαταλέγεται στις κυριότερες γεωργικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου, παράγοντας μεγάλους όγκους αποβλήτων και παραπροϊόντων. Στα πλαίσια της ανακύκλωσης και της βιωσιμότητας, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες εκμετάλλευσης αυτών των παραπροϊόντων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα μανιτάρια. Η παραγωγή και η κατανάλωση των μανιταριών αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες τους για την υγεία και στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, με τα είδη Pleurotus να είναι από τα πιο εμπορικά παγκοσμίως. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση τριών ειδών Pleurotus, (P. ostreatus, P. eryngii και P. nebrodensis), που καλλιεργήθηκαν σε άχυρο σιταριού (μάρτυρας), στέμφυλα, φύλλα ελιάς και απόβλητα διφασικού ελαιοτριβείου, σε μείγματα ή χωριστά. Σε παρούσα διατριβή την επίδραση (α) ενδογενών παραγόντων (εξέταση διαφορετικών στελεχών Pleurotus) και (β) εξωγενών παραγόντων (εξέταση καρπο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Wine and olive oil production are amongst the major agricultural activities in the Mediterranean region, generating big volumes of wastes and by-products. Within the concept of recycling and sustainability, several attempts have been made to exploit these wastes for the production of value-added products, like mushrooms. Mushrooms’ production and consumption and production is constantly increasing, due to their health benefits and organoleptic characteristics, with Pleurotus species being widely commercialized worldwide. In this work we investigated the inuence of endogenous (genetic, species) and exogenous (cultivation substrates) factors on the profiles of free amino acids (FAAs) and volatile aroma compounds in three Pleurotus species, namely P. ostreatus, P. eryngii and P. nebrodensis, cultivated on wheat straw (control), grape marc, olive leaves and two-phase olive mill wastes, in mixtures or separately. Subsequently, an attempt was made to verify the discrimination based on these ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54884
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54884
ND
54884
Εναλλακτικός τίτλος
Nutritional evaluation and biofunctional properties of edible mushrooms cultivated on substrates enriched with agro-industrial wastes
Συγγραφέας
Ταγκούλη, Δήμητρα (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Καλογερόπουλος Νικόλαος
Ζερβάκης Γεώργιος
Ζουμπουλάκης Παναγιώτης
Κυριακού Αδαμαντίνη
Αμπελιώτης Κωνσταντίνος
Κωσταρέλλη Βασιλική
Καλιώρα Ανδριάνα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Pleurotus; Πτητικές ενώσεις; Μικροεκχύλιση στερεάς φάσης (SPME) υπερκείμενου χώρου; Ελεύθερα αμινοξέα; Αέρια χρωματογραφια σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας ( GC - MS); NMR-φασματοσκοπία; Φασματοσκοπία υπέρυθρου - FTIR
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)