Ανάπτυξη γλωσσικών εργαλείων για την διερεύνηση της αισθητηριακής αντίληψης και των συναισθηματικών αντιδράσεων του καταναλωτή τροφίμων.

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή συμβάλλει στο πεδίο των αισθητηριακών σπουδών παρουσιάζοντας έρευνα σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και την μέτρηση συναισθημάτων. Σκοπός της διατριβής είναι να προσφέρει εκτεταμένη κριτική ανάλυση των υπαρχουσών μεθόδων ανάπτυξης γλωσσαρίων συναισθημάτων και γλωσσικών εργαλείων μέτρησης συναισθημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, καθώς και να παρουσιάσει τη διαδικασία ανάπτυξης ελληνικού γλωσσαρίου συναισθημάτων σχετικών με το τρόφιμο και τη χρήση του ως εργαλείο μέτρησης συναισθημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων. Αυτό το γλωσσάριο συναισθημάτων που αναπτύχθηκε ειδικά για τον Έλληνα καταναλωτή είναι το πρώτο στο είδος του. Η παρουσίαση των υπαρχόντων γλωσσαρίων συναισθημάτων και των γλωσσικών ερωτηματολογίων μέτρησης συναισθημάτων είναι πλήρης και συνοδεύεται από κριτική ανάλυση. Παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της ανάπτυξης γλωσσικών εργαλείων και της μέτρησης συναισθημάτων. Οι διαθέσιμες μέθοδοι και τεχνι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This doctoral thesis contributes to the field of sensory studies with research that specifically regards food consumption and emotion measurement. Its aim is to review the existing emotion lexicon development methods and emotion measurement tools, and to present the compilation of a food-related emotion lexicon in Greek and its application as a measurement tool for food-elicited emotions. This emotion lexicon, developed specifically for the Greek food consumer, is the first of its kind. The review of word-based emotion lexicons is thorough and critical. The key concepts of emotion lexicon development are presented along with the main aspects of emotion measurement. The available methods and techniques of emotion measurement and statistical analysis of data from word-based questionnaires are presented with their advantages and disadvantages. The alternative emotion measurement method of using emoji instead of words is also presented in short, as it appears to be a new trend. Even though ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/53184
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53184
ND
53184
Εναλλακτικός τίτλος
Development of linguistic tools to investigate consumers' sensory perception and emotional response to food
Συγγραφέας
Παναγιώτου, Μαλαματένια (Πατρώνυμο: Σταύρος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Γκατζιώνης Κωνσταντίνος
Ιωάννου Ζαχαρίας
Καραντώνης Χαράλαμπος
Λιόντου Τρισεύγενη
Λουπάκη Ελπίδα
Μουρτζίνος Iωάννης
Φραντζή Αικατερίνη Αικατερίνη
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Αισθητηριακή αντίληψη; Κατανάλωση τροφίμων και ποτών; Συναισθήματα καταναλωτή; Αισθητηριακή ορολογία; Γλωσσάριο συναισθημάτων; Εργαλείο μέτρησης συναισθημάτων; Λεξικογραφία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)