Χαρακτηρισμός και προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης επιλεγμένων ελληνικών τυριών (Φέτας) χρησιμοποιώντας ενόργανη ανάλυση και χημειομετρία

Περίληψη

Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο χαρακτηρισμός και η ταξινόμηση δειγμάτων Φέτας σύμφωνα με την γεωγραφική τους προέλευση. Συγκεκριμένα, συνολικά 172 δείγματα Φέτας συλλέχθηκαν τις περιόδους 2013-2014 και 2014-2015, από τις περιοχές Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσσαλονίκης, Λακωνίας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Έβρου, Λέσβου και Φθιώτιδας. Σε όλα τα δείγματα προσδιορίστηκαν οι φυσικοχημικές παράμετροι ποιότητας (οξύτητα εκφρασμένη σε γαλακτικό οξύ, pH, πρωτεΐνες, τέφρα, υγρασία, λίπος, λίπος επί ξηρού, ηλεκτρική αγωγιμότητα και NaCl). Στη συνέχεια ακολούθησε ημι-ποσοτικός προσδιορισμός των πτητικών συστατικών με τη μέθοδο μικροεκχύλισης στερεάς φάσης δια του υπερκείμενου χώρου με αέρια χρωματογραφία / φασματομετρία μάζας (HS-SPME-GC/MS) και ανάλυση των λιπαρών οξέων με αέρια χρωματογραφία και ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (GC-FID) Το σύνολο των αποτελεσμάτων επεξεργάστηκε στατιστικά (MANOVA-LDA).Για τη Βόρεια Ελλάδα (Ιωάννινα, Άρτα, Έβρος, Θεσσαλονίκη και Λάρισα) το ποσοστό ορθής κατάταξης με βάσ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this study was to characterize and classify Feta samples according to their geographical origin. A total of 172 Feta samples were collected for the periods 2013-2014 and 2014-2015, from the regions of Ioannina, Arta, Thessaloniki, Laconia, Larissa, Messinia, Achaia, Evros, Lesvos and Fthiotida.Physicochemical quality parameters (acidity expressed as lactic acid, pH, protein, ash, moisture, fat, fat in dry matter, electrical conductivity and NaCl) were determined in all samples. Moreover, semi-quantitative determination of the volatile profile was carried out by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) coupled to gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS) as well as analysis of the fatty acids profile by gas Chromatography (GC) with Flame-Ionization Detection (FID). All results were statistically analyzed (MANOVA-LDA).For Northern Greece (Ioannina, Arta, Evros, Thessaloniki and Larissa) the classification rate, based on physicochemical parameters, was 82,9% using the ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50689
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50689
ND
50689
Εναλλακτικός τίτλος
Characterisation and differentiation of the geographical origin of Greek cheese FETA using instrumental analysis and chemometrics
Συγγραφέας
Γατζίας, Ηλίας (Πατρώνυμο: Σωτήριος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπαδέκα Αναστασία
Κονδύλη Ευθυμία
Μοάτσου Γκόλφω
Κανελλάκη Μαρία
Μπεκατώρου Αργυρώ
Προεστός Χαράλαμπος
Μποσνέα Λουλούδα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Τυρί φέτα; Διαφοροποίηση; Γεωγραφική προέλευση; Χημειομετρικές μέθοδοι; Ενόργανη Ανάλυση; Χαρακτηρισμός
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)