Επίδραση του μικροκλίματος του θερμοκηπίου και της ποιότητας του νερού άρδευσης στην απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων σε υδροπονική καλλιέργεια πιπεριάς

Περίληψη

Η γλυκιά πιπεριά (Capsicum annuum L. ssp. annuum) είναι ένα λαχανικό θερμής εποχής, ευαίσθητο στην αλατότητα και ευρέως διαδεδομένο τόσο λόγω της οικονομικής του σημασίας όσο και λόγω της διατροφικής αξίας των καρπών του, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως το ασκορβικό οξύ, τα καροτενοειδή, το β-καροτένιο και φαινολικές ενώσεις. Σε καλλιέργειες πιπεριάς σε κλειστά υδροπονικά συστήματα ο καθαρός όγκος του παρεχόμενου νερού είναι ουσιαστικά ίσος με εκείνον που αφαιρείται μέσω της διαπνοής, εάν ανακυκλώνεται συνεχώς ολόκληρη η ποσότητα του διαλύματος απορροής. Επιπρόσθετα, ο λόγος εισροών μεταξύ της μάζας ενός θρεπτικού στοιχείου και του όγκου του νερού σε ένα κλειστό υδροπονικό σύστημα, είναι ίσος με τη συγκέντρωση αυτού του θρεπτικού στοιχείου στο θρεπτικό διάλυμα που παρέχεται στα φυτά για να αντισταθμιστεί η απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και νερού από τα φυτά. Το παραπάνω θρεπτικό διάλυμα το οποίο αναμειγνύεται με το διάλυμα απορροής που πρόκειται να ανα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The nutrient to water uptake ratios, henceforth termed “uptake concentrations” (UC), remain relatively constant over time under similar climatic conditions for a particular plant species and developmental stage. Under greenhouses with low temperature (LT) conditions, the uptake of nutrients may be altered in a different manner than that of the water and thus their UC may be different than in greenhouses with standard temperature (ST) conditions. In the Mediterranean regions, sweet pepper is frequently cultivated in unheated greenhouses in which the temperature during the winter may drop to suboptimal or even lower levels. In these areas, the available irrigation water frequently contains sodium chloride but also calcium bicarbonate, which at excessively high concentrations in closed hydroponic crops can impose Ca accumulation in the recycled NS and concomitantly negatively affect fruit yield and quality of the produce.Taking the above into consideration there were established three stu ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50557
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50557
ND
50557
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of greenhouse microclimate and water quality on nutrient uptake in pepper hydroponic crop
Συγγραφέας
Ροπόκης, Ανδρέας (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Katsoulas Nikolaos
Kittas Konstantinos
Savvas Dimitrios
Petropoulos Spyridon
Levizou Efthimia
Siomos Anastasios
Bartzanas Thomas
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Αγρονομία και Επιστήμη φυτικής παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Αβιοτική καταπόνηση; Άρδευση; Υποκείμενο; Ποικιλία; Πιπεριά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)