Περίληψη
Σκοπός: Να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη και το κόστος που προκύπτει από τη χρήση των υπηρεσιών υγείας, με το να σιτίζονται χαμηλού βάρους γέννησης (ΧΒΓ) νεογνά αποκλειστικά με μητρικό γάλα, η επίδραση συγκεκριμένων παραγόντων στη σύσταση του μητρικού γάλακτος, και ο ρόλος της μητρικής δίαιτας στη διάρκεια του μητρικού θηλασμού. Μεθοδολογία: Πρόκειται για προοπτική μελέτη κοορτής, από την 1η Ιουλίου 2013 έως 31η Δεκεμβρίου 2014, που δεν ήταν τυχαιοποιημένη για ηθικούς λόγους, όπου 384 ΧΒΓ νεογνά σιτίστηκαν κυρίως με φρέσκο μητρικό γάλα (70% φρέσκο και 30% παστεριωμένο γάλα) και με έγκαιρη έναρξη μητρικού θηλασμού, και αντιπαραλληλίστηκαν 1:1, με 384 ΧΒΓ νεογνά που σιτίστηκαν έως την 3η βδομάδα ζωής αποκλειστικά με παστεριωμένο γάλα τράπεζας και ακολούθως με ειδικά τροποποιημένο για πρόωρα νεογνά γάλα έως την έξοδο από τη ΜΕΝΝ. Από 305 μητέρες πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών, αναλύθηκαν 630 δείγματα φρέσκου γάλακτος, που συγκρίθηκαν με 95 δείγματα παστεριωμένου γάλακτος, με τη χρήση ειδι ...
Σκοπός: Να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη και το κόστος που προκύπτει από τη χρήση των υπηρεσιών υγείας, με το να σιτίζονται χαμηλού βάρους γέννησης (ΧΒΓ) νεογνά αποκλειστικά με μητρικό γάλα, η επίδραση συγκεκριμένων παραγόντων στη σύσταση του μητρικού γάλακτος, και ο ρόλος της μητρικής δίαιτας στη διάρκεια του μητρικού θηλασμού. Μεθοδολογία: Πρόκειται για προοπτική μελέτη κοορτής, από την 1η Ιουλίου 2013 έως 31η Δεκεμβρίου 2014, που δεν ήταν τυχαιοποιημένη για ηθικούς λόγους, όπου 384 ΧΒΓ νεογνά σιτίστηκαν κυρίως με φρέσκο μητρικό γάλα (70% φρέσκο και 30% παστεριωμένο γάλα) και με έγκαιρη έναρξη μητρικού θηλασμού, και αντιπαραλληλίστηκαν 1:1, με 384 ΧΒΓ νεογνά που σιτίστηκαν έως την 3η βδομάδα ζωής αποκλειστικά με παστεριωμένο γάλα τράπεζας και ακολούθως με ειδικά τροποποιημένο για πρόωρα νεογνά γάλα έως την έξοδο από τη ΜΕΝΝ. Από 305 μητέρες πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών, αναλύθηκαν 630 δείγματα φρέσκου γάλακτος, που συγκρίθηκαν με 95 δείγματα παστεριωμένου γάλακτος, με τη χρήση ειδικού αναλυτή. Από το Λογιστήριο και τις μητέρες, συλλέχτηκαν οικονομικά στοιχεία για την νοσηλεία και τη χρήση υπηρεσιών υγείας. 137 από τις γυναίκες παρακολουθήθηκαν από την αρχή, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και τις πρώτες 40 εβδομάδες της γαλουχίας, για να εκτιμηθεί ο ρόλος της μητρικής δίαιτας στη διάρκεια του μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες ζωής. Αποτελέσματα: Tα νεογνά που σιτίστηκαν κυρίως με το φρέσκο γάλα της μητέρας τους ανέκτησαν νωρίτερα το βάρος γέννησης τους, υπέφεραν λιγότερα επεισόδια διατροφικής δυσανεξίας και παρουσίασαν μεγαλύτερο μήκος σώματος και περίμετρο κεφαλής κατά την έξοδο από τη ΜΕΝΝ (p <0,001). Τα νεογνά που σιτίστηκαν κυρίως με φρέσκο μητρικό γάλα της μητέρας τους ήταν σε θέση να ξεκινήσουν το θηλασμό σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τα άλλα, τα οποία ξεκίνησαν να σιτίζονται με μπιμπερό αργότερα (p<0,001). Στις αναλύσεις μακροθρεπτικών συστατικών και ενέργειας στο μητρικό γάλα, καταγράφηκε μια σημαντική αντίστροφη συσχέτιση του λίπους, της πρωτεΐνης και της ενέργειας με την ηλικία κύησης και το βάρος γέννησης. Οι αναλογίες λίπους και ενέργειας, ήταν χαμηλότερες στο πρωτόγαλα, αυξήθηκαν στο μεταβατικό γάλα και μειώθηκαν την 30η ημέρα στο ώριμο γάλα, σε σύγκριση με το μεταβατικό γάλα. Το ποσοστό πρωτεϊνικής μείωσης από το πρωτόγαλα στο ώριμο γάλα ήταν χαμηλότερο σε πρόωρους τοκετούς σε σύγκριση με εκείνο των τελειόμηνων τοκετών, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες περιεκτικότητες πρωτεΐνης να ανιχνεύονται στο πρόωρο ώριμο γάλα. Οι υψηλότερες αναλογίες υδατανθράκων βρέθηκαν στο ώριμο γάλα των προώρων νεογνών. Μια θετική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ μητρικής ηλικίας και λίπους στο γάλα. Σε γυναίκες με υψηλότερο μεταγεννητικό δείκτη μάζας σώματος, παρουσιάστηκαν υψηλότερα επίπεδα λίπους και ενέργειας. Στις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη κύησης ρυθμιζόμενο υπό δίαιτα, χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης και υψηλότερα επίπεδα λίπους και ενέργειας βρέθηκαν. Τα νεογνά που σιτίστηκαν κυρίως με το γάλα της μητέρας τους προκάλεσαν χαμηλότερο κόστος νοσηλείας. Μέχρι τον 8ο μήνα ζωής, τα νεογνά που θήλασαν, παρουσίασαν λιγότερα επεισόδια ιογενών λοιμώξεων και το κόστος ανά ιατρική επίσκεψη και συνταγογράφηση φαρμάκων ήταν χαμηλότερο. Η πιθανότητα για μητρικό θηλασμό στους 6 μήνες ήταν 2.15 (P-0.05) για τις γυναίκες που κατανάλωσαν περισσότερο από 3,5 μερίδες φρούτων την ημέρα.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Objective: To investigate the possible benefits and the cost of feeding low birth weight infants (LBW) predominantly with mother’s own raw milk and early initiation of breastfeeding, in comparison to feeding only with donor banked milk (until the third week of life) and afterwards a preterm formula until hospital discharge, as well as to test the impact of specific maternal- and neonatal-associated factors on human milk’s macronutrients and energy. Moreover, a sample of women was followed up from the beginning, and during pregnancy, labor and the first 40 weeks of lactation to estimate the impact of maternal diet on breastfeeding duration. Methods: A prospective cohort study, from 1st of July 2013 to 31st of December 2014, where 384 LBW infants fed as main with mother’s own milk and breastfeeding were matched to 384 LBW ones fed with donor’s milk until the 3rd week of life and a preterm formula, until hospital discharge. Human milk analysis from 305 mothers was conducted with a human ...
Objective: To investigate the possible benefits and the cost of feeding low birth weight infants (LBW) predominantly with mother’s own raw milk and early initiation of breastfeeding, in comparison to feeding only with donor banked milk (until the third week of life) and afterwards a preterm formula until hospital discharge, as well as to test the impact of specific maternal- and neonatal-associated factors on human milk’s macronutrients and energy. Moreover, a sample of women was followed up from the beginning, and during pregnancy, labor and the first 40 weeks of lactation to estimate the impact of maternal diet on breastfeeding duration. Methods: A prospective cohort study, from 1st of July 2013 to 31st of December 2014, where 384 LBW infants fed as main with mother’s own milk and breastfeeding were matched to 384 LBW ones fed with donor’s milk until the 3rd week of life and a preterm formula, until hospital discharge. Human milk analysis from 305 mothers was conducted with a human milk analyzer. The costs were derived by the economic department and the mothers. 137 participant mothers were interviewed regarding their nutritional habits in order to estimate the adjusted odds ratios of breastfeeding for at least 6 months.Results: Predominantly raw milk-fed infants regained earlier their birth weight, suffered less episodes of feeding intolerance and presented a higher body length and head circumference at discharge. Those treated mainly with their mothers’ milk were able to initiate breastfeeding almost 2 weeks earlier compared to those fed with donor milk who achieved to be bottle-fed later. A significant inverse correlation of fat, protein and energy content with gestational age and birth weight was established. Fat and energy were lower in colostrum, increased in transitional milk and decreased on the 30th day’s mature milk compared to transitional. The rate of protein decline from colostrum to mature milk was lower in premature deliveries compared to that of full-terms, resulting in greater contents of protein in preterm mature milk. The upmost amounts of carbohydrates were found in mature milk of preterm deliveries. A positive correlation was found between maternal age and fat contents. In women with higher post-pregnancy BMI levels greater analogies of fat and energy were presented. In women suffering diet-controlled gestational diabetes, lower protein and higher fat and energy levels were found. Infants fed predominantly with their mother's milk induced lower hospitalization costs. Up to 8 months of age, breastfed infants experienced fewer episodes of viral infections, and the cost per each doctor visit and drug prescription was lower. The adjusted odds ratios for breastfeeding at 6 months was 2.15 (P=0.05) for women consumed ≥3.5 servings of fruits/day.
περισσότερα