Περίληψη
Η παρούσα διδακτορική διατριβή είχε ως σκοπό, τη διερεύνηση της επίδρασης της ενσωμάτωσης του αρωματικού φυτού Salvia officinalis L., στο σιτηρέσιο των αυγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής, στις αποδόσεις τους και στην ποιότητα των παραγόμενων αυγών.Για την παραπάνω διερεύνηση, πραγματοποιήθηκαν, σε δύο έτη, δύο συνεχείς πειραματισμοί την ίδια εποχή, με την ίδια διάρκεια και με πανομοιότυπες συνθήκες πειραματικού σχεδιασμού. Σε κάθε πειραματισμό χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 198 αυγοπαραγωγές όρνιθες, που ανήκαν σε γενότυπο, προερχόμενο από τη φυλή κόκκινη Rhode Island (τύπος Hy-Line Brown), ήταν ηλικίας 40 εβδομάδων, στην έναρξη του πειραματισμού και προέρχονταν από βιολογική εκτροφή. Οι όρνιθες χωρίστηκαν σε τρεις πειραματικές ομάδες, με δύο υποομάδες η κάθε μία. Στην ομάδα Μ (μάρτυρες), στην οποία οι όρνιθες διατρέφονταν με ειδικό σιτηρέσιο αυγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής και είχαν συνεχή πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο, στην ομάδα Α, στην οποία οι όρνιθες διατρέφονταν με το ίδ ...
Η παρούσα διδακτορική διατριβή είχε ως σκοπό, τη διερεύνηση της επίδρασης της ενσωμάτωσης του αρωματικού φυτού Salvia officinalis L., στο σιτηρέσιο των αυγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής, στις αποδόσεις τους και στην ποιότητα των παραγόμενων αυγών.Για την παραπάνω διερεύνηση, πραγματοποιήθηκαν, σε δύο έτη, δύο συνεχείς πειραματισμοί την ίδια εποχή, με την ίδια διάρκεια και με πανομοιότυπες συνθήκες πειραματικού σχεδιασμού. Σε κάθε πειραματισμό χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 198 αυγοπαραγωγές όρνιθες, που ανήκαν σε γενότυπο, προερχόμενο από τη φυλή κόκκινη Rhode Island (τύπος Hy-Line Brown), ήταν ηλικίας 40 εβδομάδων, στην έναρξη του πειραματισμού και προέρχονταν από βιολογική εκτροφή. Οι όρνιθες χωρίστηκαν σε τρεις πειραματικές ομάδες, με δύο υποομάδες η κάθε μία. Στην ομάδα Μ (μάρτυρες), στην οποία οι όρνιθες διατρέφονταν με ειδικό σιτηρέσιο αυγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής και είχαν συνεχή πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο, στην ομάδα Α, στην οποία οι όρνιθες διατρέφονταν με το ίδιο σιτηρέσιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν αλεσμένα, αποξηραμένα φυτά Salvia officinalis L., σε αναλογία 0,5% (5,0 kg/ τόνο τροφής) και είχαν επίσης συνεχή πρόσβαση στον υπαίθριο χώρο και στην ομάδα Β, στην οποία οι όρνιθες διατρέφονταν με το ίδιο σιτηρέσιο, στο οποίο όμως ενσωματώθηκαν αλεσμένα, αποξηραμένα φυτά Salvia officinalis L. σε αναλογία 1,0% (10,0 kg/ τόνο τροφής) και είχαν συνεχή πρόσβαση στον υπαίθριο χώρο. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που αφορούσαν στις αποδόσεις των ορνίθων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων αυγών. Προσδιορίστηκε η οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου και πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις των αυγών, ενώ στον πρώτο πειραματισμό, προσδιορίστηκε η περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, λιπαρών οξέων, στη λέκιθο του αυγού. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε καταγραφή των δεικτών υγείας των ορνίθων.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας διατριβής, η ενσωμάτωση του αρωματικού φυτού Salvia officinalis L. στο σιτηρέσιο των αυγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής δεν είχε αρνητική επίδραση στις αποδόσεις τους, ενώ σε ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, αύξησε το ποσοστό ωοτοκίας και την κατανάλωση τροφής των ορνίθων, όταν προστέθηκε σε ποσοστό 0,5%. Δεν είχε αρνητική επίδραση στην ποιότητα των παραγόμενων αυγών, ακόμα και σε συνθήκες θερμικής καταπόνησης. Αύξησε το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αυγών των ορνίθων, βελτιώνοντας την ποιότητά τους, όταν προστέθηκε σε ποσοστό 1,0%. Τέλος, μείωσε τους πληθυσμούς των βακτηρίων της οικογένειας των Enterobacteriaceae, στο κέλυφος των αυγών των ορνίθων, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ασφάλεια των παραγόμενων αυγών, αλλά και ενισχύοντας την υγιεινή του ορνιθώνα, όταν προστέθηκε επίσης σε ποσοστό 1,0%.Κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών επίδρασης των αρωματικών φυτών στο πεπτικό σύστημα των πτηνών και ειδικότερα του είδους, αλλά και του ποσοστού συμμετοχής τους στο σιτηρέσιο των αυγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The objective of the present study was to investigate the effect of the dietary inclusion of Salvia officinalis L. on the performance parameters of organic laying hens and on the quality of the eggs. The present investigation lasted two years and was divided into two successive experimental phases, one experimental phase per year. Each experimental phase took place during the same season of the year, while duration and husbandry conditions were kept identical. One hundred and eight (198) Hy-Line Brown laying hens, aged 40 weeks, from an organic flock were used. The hens were divided into three treatment groups, each one containing two equal subgroups. The treatment groups were: group M, where the hens received a commercial organic laying hens’ ration, group A, where the hens received the same ration supplemented with dehydrated leaves of Salvia officinalis L., at inclusion level of 0.5% (5 kg/tn of feed) and group B, where the hens also received the same ration supplemented with dehydr ...
The objective of the present study was to investigate the effect of the dietary inclusion of Salvia officinalis L. on the performance parameters of organic laying hens and on the quality of the eggs. The present investigation lasted two years and was divided into two successive experimental phases, one experimental phase per year. Each experimental phase took place during the same season of the year, while duration and husbandry conditions were kept identical. One hundred and eight (198) Hy-Line Brown laying hens, aged 40 weeks, from an organic flock were used. The hens were divided into three treatment groups, each one containing two equal subgroups. The treatment groups were: group M, where the hens received a commercial organic laying hens’ ration, group A, where the hens received the same ration supplemented with dehydrated leaves of Salvia officinalis L., at inclusion level of 0.5% (5 kg/tn of feed) and group B, where the hens also received the same ration supplemented with dehydrated leaves of Salvia officinalis L., at inclusion level of 1.0% (10 kg/tn of feed). Hens from all groups had free access to open air area. The parameters estimated included170laying performance and egg quality characteristics, oxidative stability of the yolk and microbiological analyses of the egg. During the first experimental period the fatty acids concentration in the egg yolk was also estimated. Moreover, the health status of the hens was evaluated during each experimental phase.According to the results obtained here, the dietary inclusion of Salvia officinalis L. in organic laying hens’ rations did not have any negative effect on their performance. During mild weather conditions, it increased the laying percentage and the feed consumption of the hens, when incorporated at 0.5%. Moreover, there was no negative effect on the quality of the produced eggs, even under thermal stress conditions. When incorporated at 1.0%, it increased the egg yolk weight and the oxidative stability of the egg yolk, thus influencing positively the quality of the produced eggs. Finally, the dietary inclusion of Salvia officinalis L. at 1.0% reduced the bacterial population of Enterobacteriaceae spp., in the egg shell, enhancing in this way the quality and safety of the produced eggs, as well as the hygiene of the flock in general.There is a need to investigate the mechanisms of the effects of aromatic plants on the function of the digestive system of the birds and specifically, of the species of aromatic plants and their inclusion level in the rations of organic laying hens.
περισσότερα