Επιδράσεις ρυθμιστών αύξησης προ- και μετασυλλεκτικά σε καρπούς ελιάς (Olea europeae L.) διαφόρων σταδίων ωριμότητας: φυσιολογικές και βιοχημικές διεργασίες και συσχέτισή τους με ποιοτικά χαρακτηριστικά

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να μελετηθούν οι επιδράσεις ρυθμιστών αύξησης σε μεταβολές φυσιολογικών και βιοχημικών διεργασιών, κατά την ωρίμανση του ελαιόκαρπου και πιθανές συσχετίσεις των διεργασιών αυτών με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο Κεφάλαιο 1 μελετηθήκαν φυσιολογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά κατά την ωρίμανση καρπών ‘Κορωνέικης’, σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Σε καρπούς διαφορετικών σταδίων ωριμότητας εκτιμήθηκαν η ελαιοπεριεκτικότητα, το προφίλ των λιπαρών οξέων, οι συνολικές και μεμονωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες (μεμονωμένα φαινολικά συστατικά και α-τοκοφερόλη), καθώς και η ένταση της αναπνοής και η έκλυση του αιθυλενίου από τους καρπούς. Θετικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ των χαρακτηριστικών που είχαν παρόμοια τάση κατά την ωρίμανση, και αντιστρόφως. Ταυτόχρονα, εκτιμήθηκε η φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φύλλων σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση των σακχάρων στα φύλλα και στους καρπούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την ωρίμανση των καρπών, η φωτοσυνθετική ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The objective of the present study was the evaluation of the effects of different growth regulators on physiological and biochemical processes during ripening of olive fruit. The possible relations of these processes with quality attributes were also investigated. In Chapter 1, physiological and quality attributes during ripening of ‘Koroneiki’ olives were studied in two different growing years. Oil content, fatty acid profile, total and individual antioxidants (phenolic compounds and α-tocopherol) were determined along with respiration and ethylene production rates in olives harvested at different maturity indices. Positive correlations were found among the attributes determined that had similar course of changes during ripening, and vice versa, which could be also related to harvest-timing and to quality attributes. Besides, rates of leaf photosynthesis in combination with sugar concentrations in leaves and fruit were estimated. In leaves, photosynthesis (measured as CO2 assim ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/35038
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35038
ND
35038
Εναλλακτικός τίτλος
Effects of pre- and postharvest treatments with growth regulators on olive (Olea europeae L.) fruit.: physiological and biochemical processes in relation to quality
Συγγραφέας
Καυκαλέτου, Μίνα (Πατρώνυμο: Αναστάσιος)
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Εργαστήριο Δενδροκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Τσαντίλη Ελένη
Πάσσαμ Χάρολντ-Κρίστοφερ
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Ρούσσος Πέτρος
Φασσέας Κωνσταντίνος
Καραμπουρνιώτης Γεώργιος
Χατζόπουλος Πολυδεύκης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΓεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Olea europeae L.; Ρυθμιστές αύξησης - ανάπτυξης; Στάδια ωριμότητας ελαιόκαρπου; Αντιοξειδωτικές ουσίες; Λιπαρά οξέα; Συστατικά κυτταρικού τοιχώματος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
329 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)