Επίδραση της πρόσληψης σιδήρου μέσω της τροφής και συμπληρωμάτων στην απόδοση και στην κατάσταση σιδήρου εφήβων κολυμβητών και κολυμβητριών
Περίληψη
Η διατήρηση των αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων της κατάστασης σιδήρου μέσα στα φυσιολογικά όρια είναι σημαντικός παράγοντας για την κολυμβητική απόδοση στην προπόνηση και στον αγώνα. Για το λόγο αυτό, γονείς και προπονητές συχνά ανησυχούν βλέποντας χαμηλές τιμές αυτών των παραμέτρων στη διάρκεια της προπονητικής περιόδου και καταφεύγουν στη χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξεταστεί (α) αν η κατάσταση σιδήρου υγιών εφήβων κολυμβητών/-τριών αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας προπονητικής περιόδου έξι μηνών και (β) αν η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου επηρεάζει την κατάσταση σιδήρου ή την απόδοσή τους. Σαράντα δύο (21 αγόρια και 21 κορίτσια) κολυμβητές ηλικίας 12-17 ετών χωρίς αναιμία ή σιδηροπενία χωρίσθηκαν σε τρεις ισάριθμες και ισότιμες ομάδες από άποψη αιμοσφαιρίνης, φεριτίνης και επίδοσης. Η ομάδα Α λάμβανε συμπλήρωμα 47 mg σιδήρου την ημέρα, η ομάδα Β ακολουθούσε διαιτολόγιο με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (που παρείχε 26 mg την ημέρα) ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The maintenance of the hematological and biochemical parameters of iron status within the normal range is important for swimming performance during training and competition. That is why parents and coaches are often concerned seeing low levels of these parameters during the training period and resort to giving iron supplements. The purpose of present study was to investigate whether: (a) iron status of healthy adolescents swimmers changes during a training season of six months and (b) increasing daily iron intake affects iron status or performance. Forty-two (21 boys and 21 girls) swimmers, aged 12-17 years, without anemia or iron deficiency were divided into three equal and equivalent groups with respect to hemoglobin, ferritin and swimming performance. Group A received an iron supplement of 47 mg per day, group B followed a dietary plan rich in iron (providing, on average, 26 mg per day), and group C had a regular diet. Blood samples were taken at the beginning of the study and at th ...
περισσότερα
Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (2.65 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.