Αξιοποίηση αποβλήτων ελαιουργείου μέσω μικροβιακών ζυμώσεων

Περίληψη

Τα προβλήματα διάθεσης των αποβλήτων του τριφασικού συστήματος οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε μια νέα μεθοδολογία παραγωγής ελαιόλαδου: το διφασικό σύστημα. Κατά τη χρησιμοποίηση της νέας αυτής τεχνολογίας παράγονται μόνο δύο φάσεις: το ελαιόλαδο και τα παραπροϊόντα, τα οποία είναι μίγμα του ελαιοπυρήνα και των υγρών αποβλήτων. Στο διδακτορικό αυτό έγινε προσπάθεια αξιοποίησης του αποβλήτου που προέρχεται από διφασικά συστήματα παραγωγής ελαιολάδου (ελαιόπουλπα) μέσω μικροβιακών ζυμώσεων. Από μεγάλη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείου ελήφθησαν δείγματα αποβλήτου προερχόμενα από διαφορετικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου, τα οποία αναλύθηκαν ως προς τη χημική τους σύσταση. Η σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα ταννινών στο απόβλητο (2,7%) καθώς και η επαρκής ποσότητα σακχάρων (2,3%) επιτρέπουν την ανάπτυξη πληθώρας μικροοργανισμών. Στο συγκεκριμένο απόβλητο έγινε ταυτοποίηση του μικροβιακού πληθυσμού μέσω των κλασικών μεθόδων μικροβιολογίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The problems in olive oil three-phase system waste disposal have recently led recently to the application of a new methodology: the two-phase olive oil extraction system. This new technique results in the production of olive oil and a byproduct, which is the mixture of solid and liquid waste. The goal of this study was to use the byproduct of the two-phase olive oil extraction, the so-called “alpeorujo”, as a substrate for microbial growth and subsequently to result in a more friendly and useful byproduct released at the environment. Samples that were collected from a very well - known waste treatment company were chemically analysed. The phenol (2,7 %) as well as the sugar (2,3 %) content allow for the growth of various microorganisms on this waste. The microorganisms were isolated and identified according to classical microbiological methods in combination with molecular techniques. The results of this study have shown that the bacteria population is mainly characterised by Pseudomon ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/19606
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/19606
ND
19606
Εναλλακτικός τίτλος
Olive mill waste management by microbial fermentation
Συγγραφέας
Γιαννούτσου, Ελένη
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας. Τομέας Βοτανικής
Εξεταστική επιτροπή
Καραγκούνη Αμαλία
Διαμαντόγλου Στέργιος
Διαλλινάς Βασίλειος
Γαλάτης Βασίλειος
Οικονόμου-Αμίλλη Αθηνά
Κέκος Δημήτριος
Μελετίου Σόνια
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Βιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Απόβλητα; Ελαιουργεία; Μικροβιακή ζύμωση; Αποτοξικοποίηση; Φαινόλες; Μύκητες; Διφασικό
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
234 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)