Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Η εργασία έχει στόχο την εξέταση των παραγόντων που καθορίζουν τις μηχανικές ιδιότητες της πορσελάνης και σχετίζονται με το χαλαζία καθώς και τον προσδιορισμό των μηχανισμών που ο χαλαζίας επιδρά στην αντοχή σε θραύση της πορσελάνης. Η μελέτη εστιάστηκε σε μια Ελληνική πορσελάνη βιομηχανικής προέλευσης. Αρχικά εξετάστηκαν ποιοι από τους παράγοντες: μέγεθος κόκκων πληρωτικού, περιεκτικότητα χαλαζία, θερμοκρασία και χρόνος έψησης επηρεάζουν πραγματικά και σε ποιο βαθμό τις μηχανικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, επιχειρήθηκε η αποσαφήνιση των μηχανισμών που καθορίζουν τις αντοχές καθώς και η εξέταση των μηχανισμών που προτείνονται από τις θεωρίες του μουλλίτη, της ενισχυμένης μήτρας και της ενίσχυσης με διασπορά. Ο πειραματικός σχεδιασμός έγινε με τη μέθοδο Taguchi. Από τη συζήτηση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι το κοκκομετρικό κλάσμα του χαλαζία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας καθορίζοντας τις αντοχές με δύο τρόπους: άμεσα, μέσω της ανάπτυξης θλιπτικών τάσεων στην υαλώδη φάση και έμμεσα, ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this Ph.D. work is to investigate the quartz related factors that affect the mechanical properties of porcelain as well as the mechanisms that control the development of high mechanical strength. The studied range of values for each factor was focused οn the range that is used in industrial practice. In this context, the effect of filler grain size, quartz content, firing temperature and time on the physical and mechanical properties of a sanitaryware porcelain has been studied. The results are being discussed in respect to the three suggested theories on porcelain strength (i.e. matrix reinforcement theory, dispersion strengthening theory, mullite hypothesis). The investigation has been carried out by using the Taguchi method for experimental design. It is shown that quartz grain size is the most important factor regarding porcelain strength. It influences strength in two ways: directly by inducing compressive stresses to the vitreous phase and indirectly through the develo ...
περισσότερα