Επίδραση του περιβάλλοντος στην ποιότητα κονδύλων πατάτας ως προϊόν υψηλής αξίας με -ομικές τεχνολογίες

Περίληψη

Η πατάτα (Solanum tuberosum L.) είναι ένα ετήσιο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae) και θεωρείται το τρίτο σημαντικότερο καλλιεργούμενο είδος παγκοσμίως λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Το «terroir» έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για να συνδέσει διάφορους γεωγραφικούς φαινοτύπους με την ταυτότητα των διατροφικών προϊόντων, που επηρεάζονται από τις γεωργικές πρακτικές, τον τύπο του εδάφους και το κλίμα. Στην παρούσα μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες -omics μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της αλληλούχησης RNA (RNAseq), της αλληλούχησης Whole Genome Bisulfite Sequencing (WGBS) και της υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας (LC-MS/MS), για τη διερεύνηση της μοριακής ταυτότητας που διέπει το «terroir» της πατάτας Νάξου ΠΓΕ. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε η μεταγονιδιωματική ανάλυση μακράς ανάγνωσης 16S rRNA για τη διερεύνηση του μικροβιακού προφίλ τόσο σε κονδύλους πατάτας όσο και σε δείγματα εδάφους. Τέλος, χρησιμοποιήθηκε μια multi-ομική προσέγγιση, η οποί ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Potato (Solanum tuberosum L.) stands as an annual plant belonging to the Solanaceae family and is considered the third most important crop species globally due to its high nutritional value. "Terroir" has been widely employed to link various geographic phenotypes with the identity of food products, influenced by agricultural practices, soil type, and climate. In this study, large-scale -omics technologies, including RNA sequencing (RNAseq), Whole Genome Bisulfite Sequencing (WGBS), and Liquid Chromatography-Mass Spectrometry (LC-MS/MS), were employed to explore the molecular signatures underlying the "terroir" of PGI potatoes from Naxos Island. Additionally, 16S rRNA long-read metagenomics was utilized to investigate the microbial profile in both potato tubers and soil samples. Finally, a multi-omics approach, involving dual and triple analyses, was utilized. To comprehend the characteristics tubers the quality of Naxos PGI potato tubers, a comparative analysis was conducted with potat ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58663
ND
58663
Εναλλακτικός τίτλος
Environmental impact on the quality of potato tubers as a high-quality product with -omic technologies
Συγγραφέας
Μπούτσικα, Αναστασία (Πατρώνυμο: Θεμιστοκλής)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Νιάνιου-Ομπεϊντάτ Ειρήνη
Πολύδωρος Αλέξιος
Γανόπουλος Ιωάννης
Κουκουνάρας Αθανάσιος
Κουδουνάς Κωνσταντίνος
Μελλίδου Ιφιγένεια
Αλεξίου Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Πατάτα; -ομικές τεχνολογίες; Βιοδείκτης; Ιχνηλασιμότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.