Μελέτη των χαρακτηριστικών προϊόντων κρέατος με προσθήκη προϊόντων κάνναβης με σκοπό την αντικατάσταση συνθετικών πρόσθετων υλών από φυσικά πρόσθετα

Περίληψη

Η διατριβή ασχολείται με το καινοτόμο πεδίο παραγωγής προϊόντων κρέατος καθαρής ετικέτας, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της βιομηχανικής κάνναβης στη διατροφή των ζώων και στη βιομηχανία τροφίμων γενικότερα. Καθώς η καταναλωτική ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται, η έρευνα αυτή αναδεικνύει τον ρόλο της βιομηχανικής κάνναβης ως ένα πολυλειτουργικό συστατικό για τις ζωοτροφές και τα τρόφιμα. Σε μια αγορά όπου οι καταναλωτές προτιμούν ολοένα και περισσότερο τρόφιμα χωρίς πρόσθετα, η βιομηχανία κρέατος πρέπει να καινοτομήσει για να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι της αυξανόμενης αποδοχής, από τους καταναλωτές, των φυτικών εναλλακτικών προϊόντων. Τα προϊόντα καθαρής ετικέτας αντιπροσωπεύουν μια απαραίτητη στροφή από τα συνθετικά πρόσθετα, όπως τα νιτρώδη, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη συντήρηση του κρέατος αλλά συνδέονται με κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού καρκινογόνων N-νιτροζο ενώσεων. Η δυνατότητα της βιομηχανικής κάνναβης να ανταποκριθε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The thesis deals with the innovative field of clean label meat products, highlighting the potential of industrial hemp in animal nutrition and the food industry in general. As consumer demand for healthy food continues to grow, this research highlights the role of industrial hemp as a multifunctional feed and food ingredient. In a market where consumers increasingly prefer additive-free foods, the meat industry must innovate to remain competitive against the growing popularity of plant-based alternatives. Clean label products represent a much-needed shift away from synthetic additives, such as nitrites, which are often used to preserve meat but are associated with health risks, including the formation of carcinogenic N-nitroso compounds. The ability of industrial hemp to meet these requirements/concerns is an encouraging aspect of this research. Industrial hemp (Cannabis sativa L.) offers a wide range of applications in the food industry but also in sectors such as textiles, cosmetics ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58439
ND
58439
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the characteristics of meat products with the addition of hemp products, aiming to replace synthetic additives with natural ones
Συγγραφέας
Παπατζήμος, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Κασαπίδου Ελένη
Οικονόμου Ευάγγελος
Φωκιαλάκης Νικόλας
Τσακίρης Ιωάννης
Μητλιάγκα Παρασκευή
Τσανακτσίδης Κωνσταντίνος
Σεργκελίδης Δανιήλ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΚτηνιατρική ➨ Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Καθαρή ετικέτα; Βιομηχανική κάνναβη; Αλεύρι κάνναβης; Έλαιο κάνναβης; Αλλαντικό ωρίμανσης; Προϊόντα κιμά; Νιτρώδες νάτριο; Χημική σύνθεση; Σύνθεση σε λιπαρά οξέα; Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.