Ανάπτυξη, έλεγχος ποιότητας και ασφάλειας νέων καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων από βρώσιμα βιολογικά εκτρεφόμενα έντομα
Περίληψη
Τα έντομα, αποτελούν καινοτόμα τρόφιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία και εμφανίζονται ως βιώσιμη εναλλακτική των συμβατικών τροφίμων. Η παρούσα έρευνα εστιάζει στους λόγους για την ένταξη των εντόμων στη διατροφή, με έμφαση στη θρεπτική τους αξία και την ασφάλεια τους. Σκοπός της έρευνας είναι η ανάπτυξη αλεύρων από έντομα, η βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας και ο έλεγχος ποιοτικών χαρακτηριστικών και παραμέτρων ασφάλειας, μετά από βιολογική εκτροφή σε διαφορετικά υποστρώματα τροφής. Αρχικά, πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις για τον προσδιορισμό της θρεπτικής αξίας αλεύρων από τις προνύμφες Tenebrio molitor και τον γρύλο Acheta domesticus, εστιάζοντας σε παραμέτρους όπως η υγρασία, η τέφρα, η ενεργειακή αξία, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, λίπος, λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες και ανόργανα στοιχεία. Στη συνέχεια, μέσω εκτροφής των προνυμφών Tenebrio molitor, εξετάστηκε η επίδραση του υποστρώματος τροφής, στην ανάπτυξη τους, στο θρεπτικό προφίλ και την ασφάλεια του παραγόμεν ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Insects are considered novel foods under current legislation and emerge as a sustainable alternative to conventional foods. This study focuses on the reasons for incorporating insects into the diet, with an emphasis on their nutritional value and safety. The objective of the research is the development of insect-based flours, the enhancement of their nutritional value, and the assessment of quality characteristics and safety parameters following biological rearing on different food substrates. Initially, analyses were conducted to determine the nutritional value of flours derived from the larvae of Tenebrio molitor and the cricket Acheta domesticus, focusing on parameters such as moisture, ash, energy content, protein, amino acids, fat, fatty acids, carbohydrates, dietary fiber, and minerals. Subsequently, through the rearing of Tenebrio molitor larvae, the impact of food substrates on their growth, nutritional profile, and the safety of the produced flour was examined. The aim was to ...
περισσότερα
![]() | Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα
(μέχρι και: 8/2025)
|
|
Στατιστικά χρήσης

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.