Περίληψη
Εισαγωγή: Η συμπληρωματική χορήγηση με πρωτεΐνη έχει προταθεί ως μια αποτελεσματική διατροφική στρατηγική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους. Όμως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) τροφοδοτεί την απώλεια μυϊκής μάζας και έτσι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από αυτόν συχνά εμφανίζουν σαρκοπενία, ενώ και η σαρκοπενία τροφοδοτεί το ΣΔ2. Καθώς ο ΣΔ2 επηρεάζει την μυϊκή μάζα, στόχος μας ήταν η αξιολόγηση του αντίκτυπου της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών σε παράγοντες που αφορούν τη σαρκοπενία, τη μυϊκή οξυγόνωση, την ποιότητα της διατροφικής παρέμβασης καθώς και την εξέλιξη του ΣΔ2 σε άτομα μέσης και αυξημένης ηλικίας που πάσχουν από ΣΔ2. Μεθοδολογία: Είκοσι-έξι άτομα (ηλικίας >50 ετών) με ΣΔ2 προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στην παρούσα έρευνα. Σε ένα σχέδιο τυχαιοποιημένης μελέτης που διήρκεσε 12 εβδομάδες, η ομάδα ελέγχου (OE) έλαβε 0,8-1,0 gr/kg/ημέρα πρωτεΐνες, ενώ η ομάδα παρέμβασης (OΠ) έλαβε 1,2-1,5 gr/kg/ημέρα πρωτεΐνες. Η σύσταση σώματος, η μυϊκή μάζα, η μυϊ ...
Εισαγωγή: Η συμπληρωματική χορήγηση με πρωτεΐνη έχει προταθεί ως μια αποτελεσματική διατροφική στρατηγική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους. Όμως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) τροφοδοτεί την απώλεια μυϊκής μάζας και έτσι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από αυτόν συχνά εμφανίζουν σαρκοπενία, ενώ και η σαρκοπενία τροφοδοτεί το ΣΔ2. Καθώς ο ΣΔ2 επηρεάζει την μυϊκή μάζα, στόχος μας ήταν η αξιολόγηση του αντίκτυπου της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών σε παράγοντες που αφορούν τη σαρκοπενία, τη μυϊκή οξυγόνωση, την ποιότητα της διατροφικής παρέμβασης καθώς και την εξέλιξη του ΣΔ2 σε άτομα μέσης και αυξημένης ηλικίας που πάσχουν από ΣΔ2. Μεθοδολογία: Είκοσι-έξι άτομα (ηλικίας >50 ετών) με ΣΔ2 προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στην παρούσα έρευνα. Σε ένα σχέδιο τυχαιοποιημένης μελέτης που διήρκεσε 12 εβδομάδες, η ομάδα ελέγχου (OE) έλαβε 0,8-1,0 gr/kg/ημέρα πρωτεΐνες, ενώ η ομάδα παρέμβασης (OΠ) έλαβε 1,2-1,5 gr/kg/ημέρα πρωτεΐνες. Η σύσταση σώματος, η μυϊκή μάζα, η μυϊκή δύναμη, η μυϊκή οξυγόνωση και αιματολογικοί-βιοχημικές παράμετροι μετρήθηκαν πριν και μετά την περίοδο παρέμβασης προκειμένου να αξιολογηθεί η εξέλιξη της απώλειας μυϊκής μάζας καθώς και η εξέλιξη του ΣΔ2. Αποτελέσματα: Η ΟΠ έδειξε σημαντική βελτίωση (p<0,05) στη μυϊκή δύναμη και στη σωματική απόδοση. Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε επίσης στο προφίλ των αμινοξέων φτάνοντας τις τρέχουσες συστάσεις. Αντίθετα, στην ΟΕ μειώθηκαν σημαντικά (p<0,05) η άλιπη μάζα σώματος, ο δείκτης σκελετικών μυών και η μυϊκή δύναμη. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές επιδράσεις για την οξυγόνωση των μυών, τους εξεταζόμενους δείκτες αίματος και τις βιοχημικές παραμέτρους εκτός από τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (p=0,023) στην ΟΠ. Παραδόξως, η πρόσληψη πρωτεϊνών 0,8-1,0 gr/kg/ημέρα δεν είναι αρκετή για να επιτευχθούν οι τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη αμινοξέων. Συμπέρασμα: Η τρέχουσα σύσταση για πρόσληψη πρωτεϊνών δεν επαρκεί ούτε για τη βελτίωση της απώλειας μυϊκής μάζας ούτε για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής σε άτομα μέσης και αυξημένης ηλικίας με ΣΔ2. Η πρόσληψη πρωτεϊνών 1,2-1,5 gr/kg/ημέρα φαίνεται να είναι καταλληλότερη σύσταση για την καταπολέμηση της επερχόμενης σαρκοπενίας αλλά όχι και των δεικτών ΣΔ2, ενώ φαίνεται και πιο κατάλληλη επιλογή για την επίτευξη των τρεχουσών συστάσεων για αμινοξέα.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Introduction: Supplemental protein intake has been proposed as an effective nutritional strategy for maintaining muscle mass in the elderly. However, Type 2 Diabetes (T2D) contributes to muscle mass loss, and as a result, elderly individuals with T2D often develop sarcopenia, which in turn exacerbates T2D. Given that T2D affects muscle mass, our objective was to evaluate the impact of increased protein intake on factors related to sarcopenia, muscle oxygenation, the quality of the nutritional intervention, and the progression of T2D in middle-aged and older individuals with T2D. Methodology: Twenty-six individuals (age >50 years) with T2D volunteered to participate in this study. In a 12-week randomized trial, the control group (CG) received 0.8-1.0 gr/kg/day of protein, while the intervention group (IG) received 1.2-1.5 gr/kg/day of protein. Body composition, muscle mass, muscle strength, muscle oxygenation, and hematological-biochemical parameters were measured before and after the i ...
Introduction: Supplemental protein intake has been proposed as an effective nutritional strategy for maintaining muscle mass in the elderly. However, Type 2 Diabetes (T2D) contributes to muscle mass loss, and as a result, elderly individuals with T2D often develop sarcopenia, which in turn exacerbates T2D. Given that T2D affects muscle mass, our objective was to evaluate the impact of increased protein intake on factors related to sarcopenia, muscle oxygenation, the quality of the nutritional intervention, and the progression of T2D in middle-aged and older individuals with T2D. Methodology: Twenty-six individuals (age >50 years) with T2D volunteered to participate in this study. In a 12-week randomized trial, the control group (CG) received 0.8-1.0 gr/kg/day of protein, while the intervention group (IG) received 1.2-1.5 gr/kg/day of protein. Body composition, muscle mass, muscle strength, muscle oxygenation, and hematological-biochemical parameters were measured before and after the intervention period to assess changes in muscle mass loss and the progression of T2D. Results: The IG showed significant improvements (p<0.05) in muscle strength and physical performance. A significant improvement was also observed in the amino acid profile, reaching current recommendations. In contrast, the CG experienced significant decreases (p<0.05) in lean body mass, skeletal muscle index, and muscle strength. No significant effects were observed on muscle oxygenation, blood markers, or biochemical parameters, except for high-density lipoprotein (HDL) (p=0.023) in the IG. Surprisingly, a protein intake of 0.8-1.0 gr/kg/day is insufficient to meet current recommendations for amino acid intake. Conclusion: The current recommendation for protein intake is insufficient for improving muscle mass loss or for enhancing nutritional quality in middle-aged and older individuals with T2D. A protein intake of 1.2-1.5 gr/kg/day appears to be a more appropriate recommendation to combat the onset of sarcopenia, though not for improving T2D markers. This higher intake also seems to be a more suitable option for achieving the current recommendations for amino acid intake.
περισσότερα