Η επίδραση της διατροφής στη σαρκοπενία και στην απόδοση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ

Περίληψη

Εισαγωγή: Η συμπληρωματική χορήγηση με πρωτεΐνη έχει προταθεί ως μια αποτελεσματική διατροφική στρατηγική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους. Όμως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) τροφοδοτεί την απώλεια μυϊκής μάζας και έτσι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από αυτόν συχνά εμφανίζουν σαρκοπενία, ενώ και η σαρκοπενία τροφοδοτεί το ΣΔ2. Καθώς ο ΣΔ2 επηρεάζει την μυϊκή μάζα, στόχος μας ήταν η αξιολόγηση του αντίκτυπου της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών σε παράγοντες που αφορούν τη σαρκοπενία, τη μυϊκή οξυγόνωση, την ποιότητα της διατροφικής παρέμβασης καθώς και την εξέλιξη του ΣΔ2 σε άτομα μέσης και αυξημένης ηλικίας που πάσχουν από ΣΔ2. Μεθοδολογία: Είκοσι-έξι άτομα (ηλικίας >50 ετών) με ΣΔ2 προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στην παρούσα έρευνα. Σε ένα σχέδιο τυχαιοποιημένης μελέτης που διήρκεσε 12 εβδομάδες, η ομάδα ελέγχου (OE) έλαβε 0,8-1,0 gr/kg/ημέρα πρωτεΐνες, ενώ η ομάδα παρέμβασης (OΠ) έλαβε 1,2-1,5 gr/kg/ημέρα πρωτεΐνες. Η σύσταση σώματος, η μυϊκή μάζα, η μυϊ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Introduction: Supplemental protein intake has been proposed as an effective nutritional strategy for maintaining muscle mass in the elderly. However, Type 2 Diabetes (T2D) contributes to muscle mass loss, and as a result, elderly individuals with T2D often develop sarcopenia, which in turn exacerbates T2D. Given that T2D affects muscle mass, our objective was to evaluate the impact of increased protein intake on factors related to sarcopenia, muscle oxygenation, the quality of the nutritional intervention, and the progression of T2D in middle-aged and older individuals with T2D. Methodology: Twenty-six individuals (age >50 years) with T2D volunteered to participate in this study. In a 12-week randomized trial, the control group (CG) received 0.8-1.0 gr/kg/day of protein, while the intervention group (IG) received 1.2-1.5 gr/kg/day of protein. Body composition, muscle mass, muscle strength, muscle oxygenation, and hematological-biochemical parameters were measured before and after the i ...
περισσότερα
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58326
ND
58326
Εναλλακτικός τίτλος
The impact of nutrition on sarcopenia and performance in patients with type 2 diabetes
Συγγραφέας
Αργυροπούλου, Διονυσία (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Εξεταστική επιτροπή
Πασχάλης Βασίλειος
Γελαδάς Νικόλαος
Νομικός Τζωρτζής
Νικολα΅ιδης Μιχαήλ
Τερζής Γεράσιμος
Μαράκη Μαρία
Μαργαριτέλης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμη άθλησης
Λέξεις-κλειδιά
Σαρκοπενία; Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ; Απόδοση; Πρωτεΐνη; Αμινοξέα; Μυϊκή οξυγόνωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.