Επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην άγρια και εκτρεφόμενη τιλάπια στην Ταϊλάνδη: υδατοκαλλιεργητικές πρακτικές και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Περίληψη

Η διδακτορική διατριβή είχε δύο κύριους ερευνητικούς σκοπούς: I. Τη διερεύνηση της επίδρασης της διατροφής και του καλλιεργητικού συστήματος στο προφίλ των λιπιδίων και λιπαρών οξέων των εκτρεφόμενων και άγριων ιχθύων τιλάπιας (Oreochromis niloticus) με σκοπό την εκτίμηση της λιπιδικής διατροφικής αξίας τους για τον άνθρωπο. Το είδος της τιλάπιας του Νείλου (O. niloticus) εκτρέφεται σε μία ποικιλία διαφορετικών καλλιεργητικών συστημάτων και στρατηγικών διατροφής, από πλήρως εκτατικά, όπου τα ψάρια διατρέφονται αποκλειστικά μέσω της φυσικής τροφής του υδάτινου οικοσυστήματος, έως υπερεντατικά, όπου η διατροφή των ιχθύων εξαρτάται αποκλειστικά από τη χορήγηση τεχνητών τροφών-συμπήκτων υψηλών επιπέδων ενέργειας και πρωτεΐνης. II. Την ενίσχυση των 20:5ω-3 και 22:6ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στον εδώδιμο μυϊκό ιστό των ιχθύων μέσω της διατροφικής μεταχείρισης των βιοσυνθετικών ικανοτήτων τους, χορηγώντας σιτηρέσια βασισμένα σε φυτικά έλαια υψηλών συγκεντρώσεων σε 18:3ω-3. Η σύγχρονη τάσ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

A study was carried out to determine the fatty acid profiles and lipid contents of the muscle tissue of cultured and of natural populations of tilapia (Oreochromis niloticus) and of hybrid red tilapia (Oreochromis sp.) in Thailand, and to examine the influence of different culture systems and practices upon the fatty acid composition of fish with respect to human nutrition. The results showed that the wild fish and fish reared under the most extensive conditions were more favourable for human consumption as they contained, in general, higher percentage weights (of total fatty acids) of 20:5n-3, 22:6n-3, 20:4n-6 and higher n-3/n-6 PUFA ratios and lower percentage weights of 18:2n-6. The muscle tissue of intensively cultured fish, on the other hand, was characterised by an increased deposition of fat that was accredited mainly to saturates, monoenes and 18:2n-6. The findings suggest that it is clearly undesirable for consumer well being, and possibly also for the well being of the fish, ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58283
ND
58283
Εναλλακτικός τίτλος
The polyunsaturated fatty acid content of wild and farmed tilapias in Thailand: aquaculture practices and implications for human nutrition
Συγγραφέας
Καραπαναγιωτίδης, Ιωάννης (Πατρώνυμο: Θεόδωρος)
Ημερομηνία
2005
Ίδρυμα
University of Stirling. Institute of Aquaculture
Εξεταστική επιτροπή
Bell Michael
Little David
Lall Santosh
Bell Gordon
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Διατροφή ιχθύων; Τιλάπια; Υδατοκαλλιέργειες; Διατροφική αξία
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.