Η συμβολή γηγενών ζυμών της αμπέλου στον χαρακτήρα και την ποιότητα του οίνου

Περίληψη

Ενώ η βιογεωγραφία επικεντρώθηκε αρχικά στα φυτά και τα ζώα, πρόσφατες μελέτες επεκτείνουν τη θεωρία της βιογεωγραφίας για να συμπεριλάβουν τον μικροβιακό κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι διαφορετικά περιβάλλοντα μπορεί να φιλοξενούν διακριτικές μικροβιακές κοινότητες. Στην περίπτωση του οίνου, έρευνες δείχνουν ότι οι γεωγραφικά απομακρυσμένες αμπελουργικές περιοχές μπορεί να διαθέτουν γενετικά διακριτές μικροβιακές κοινότητες. Ωστόσο, μια σημαντική πτυχή για την οινοποίηση είναι εάν τέτοιες τοπικές κοινότητες ή πληθυσμοί μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικούς οινικούς φαινοτύπους, υποστηρίζοντας έτσι τη έννοια του μικροβιακού terroir. Από όσο γνωρίζουμε, υπάρχει περιορισμένος αριθμός μελετών που έχει διερευνήσει εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της γεωγραφικής προέλευσης των στελεχών S. cerevisiae και των χαρακτηριστικά που παράγουν στον οίνο. Στα πλαίσια αυτά, ο κύριος στόχος της παρούσας διατριβής ήταν ο φαινοτυπικός χαρακτηρισμός διαφορετικών στελεχών S. cerevisae μεγάλων αμπελουργι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

While biogeography originally focused on plants and animals, recent studies expand the biogeography theory to include the microbial world, meaning that diverse environments may accommodate distinctive microbial assemblages. In the case of wine, accumulating data show that geographically distant viticultural regions may possess genetically distinct microbial communities. An important aspect for the wine industry is whether such local communities or populations may result into different wine phenotypes, thus supporting the so-called microbial terroir concept. To the best of our knowledge, there are currently only a limited number of studies exploring whether the geographic origin of S. cerevisiae strains correlates with the characteristics of the wines resulting from their fermentation. In this perspective, the main objective of this study was to characterize phenotypically the different S. cerevisae strains of major viticultural regions in Greece and to estimate the phenotypic differenc ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 3/2027)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58266
ND
58266
Εναλλακτικός τίτλος
The impact of indigenous vine yeasts on wine quality and character
Συγγραφέας
Χαλβαντζή, Ιωάννα (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σχολή Επιστημών Τροφίμων. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Μπανίλας Γεώργιος
Νησιώτου Ασπασία
Παρασκευόπουλος Ιωάννης
Κόρκας Ηλίας
Γκίζη Δανάη
Τάσσου Χρυσούλα
Μαλλούχος Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μικροβιολογία
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Saccharomyces cerevisiae; Αλκοολική ζύμωση; Οίνος; Προϊόντα οίνου; Φαινοτυπικός χαρακτηρισμός; Ζυμώσεις μικτών καλλιεργειών; Πτητικές ενώσεις; Μικροεκχύλιση γαλακτωματοποίησης με τη βοήθεια υπερήχων; GC-FID; Πειραματικός σχεδιασμός; Μεθοδολογία επιφάνειας απόκρισης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.