Ενσωμάτωση εκχυλισμάτων παραπροϊόντων βιομηχανίας τροφίμων σε εδώδιμες επικαλύψεις

Περίληψη

Η συσκευασία τροφίμων εξελίσσεται συνεχώς, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Παράλληλα, η αξιοποίηση των παραπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, ως συστατικά για την ενίσχυση υλικών συσκευασίας αποτελεί μια ουσιαστική προσέγγιση για τη διαχείριση τους. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να αξιοποιηθούν παραπροϊόντα παραγωγής και αξιοποίησης φρούτων όπως από τα κράνα. Τα υλικά συσκευασίας ενισχυμένα με βιοενεργά από παραπροϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την αύξηση της διατήρησης των τροφίμων. Στόχος της παρούσας διατριβής, ήταν η ανάπτυξη εδώδιμης μεμβράνης από χιτοζάνη με την ενσωμάτωση εκχυλίσματος από παραπροϊόν του αγροδιατροφικού τομέα. Αρχικά, έγινε μελέτη της αξιοποίησης του παραπροϊόντος των κράνων ως πηγή κόκκινων χρωστικών. Με τη χρήση σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών μελετήθηκε το προφίλ των ανθοκυανών από το παραπροϊόν. Παράλληλα μελετήθηκε η χρωματική συμπεριφορά των χρωστικών λόγω μεταβολής του ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Food packaging is constantly evolving, with growing interest in the use of environmentally friendly materials. Furthermore, the utilization of agro-food by-products as components to reinforce packaging materials represents an essential approach to their management. In this context, by-products from fruits production and processing, such as cornelian cherries, can be utilized. Packaging materials enriched with bioactive compounds from agro-food by-products can offer innovative approaches for enhancing food preservation. The objective of this thesis was the development of an edible film from chitosan incorporating extract from agro-food waste. Firstly, a study was conducted to evaluate the valorization of the by-product of cornelian cherries as a source of red colorants. Initially, the anthocyanin profile of the cornelian cherry by-product was investigated using modern analytical techniques. Furthermore, the color properties were evaluated in relation to the pH value, the presence of met ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58156
ND
58156
Εναλλακτικός τίτλος
Incorporation of extracts of food industry by-products into edible films
Συγγραφέας
Λούκρη, Αναστασία (Πατρώνυμο: Πέτρος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μουρτζίνος Ιωάννης
Καραθάνος Βάιος
Λαζαρίδου Αθηνά
Γούλα Αθανασία
Στρατάκος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδου Αλεξάνδρα-Μαρία
Νενάδης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Κράνα; Β-ΚΥΚΛΟΔΕΞΤΡΙΝΗ; Κρύο ατμοσφαιρικό πλάσμα; Χιτοζάνη; Εδώδιμη μεμβράνη; Έξυπνη συσκευασία; Τρισδιάστατη εκτύπωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.