Συσχέτιση των γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν το μεταβολισμό του καφέ σε συνάρτηση με τη γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας, τις ορμόνες όρεξης και το σωματικό βάρος.

Περίληψη

Ιστορικό: Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της συσχέτισης συνήθειας κατανάλωσης του καφέ και της επίδρασης της καφεΐνης στο αίσθημα πείνας και κορεσμού σε σχέση με τα γονοτυπικά χαρακτηριστικά μεταβολισμού της καφεΐνης και το γενετικό υπόβαθρο της παχυσαρκίας. Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν δεκαοκτώ εθελοντές που έλαβαν μέρος σε 2 πρωτόκολλα μελέτης με προγραμματισμένα γεύματα που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν α) δοκιμασία με καφέ και β) δοκιμασία με νερό (placebo – ομάδα ελέγχου) και επαναλήφθηκαν σε διάστημα 7 ημερών με διασταυρούμενο τρόπο. Οι συμμετέχοντες έφταναν νήστις στο εργαστήριο το πρωί και κατανάλωσαν ένα πρωινό σνακ μαζί με ένα από τα δύο ποτά παρέμβασης. Το σνακ αποτελούνταν από 1 φέτα λευκό ψωμί, 5 g βούτυρο και 10 g λευκή ζάχαρη, παρέχοντας 142 kcal (6,5% της ενέργειας από πρωτεΐνες, 62,5% από υδατάνθρακες και 31,0% από λιπίδια). Τα ποτά παρέμβασης ήταν είτε (α) 200 mL καφέ φίλτρου παρέχοντας 5 mg καφεΐνης/kg σωματικού βάρους ή (β) 200 mL νερού ως μάρτυ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Background: The aim of this study is to investigate the association between coffee consumption and the effect of caffeine on hunger and satiety in relation to genetic characteristics of caffeine metabolism and the genetic background of obesity.Methods: Eighteen volunteers participated in two study protocols with scheduled meals, which included (a) a coffee trial and (b) a water trial (placebo – control group), conducted in a crossover design with a 7-day interval. Participants arrived at the laboratory in a fasted state in the morning and consumed a standardized breakfast snack along with one of the two experimental beverages. The snack consisted of 1 slice of white bread, 5 g of butter, and 10 g of white sugar, providing 142 kcal (6.5% of energy from protein, 62.5% from carbohydrates, and 31.0% from fats). The experimental beverages were either (a) 200 mL of filter coffee providing 5 mg of caffeine per kg of body weight, or (b) 200 mL of water as a control. Volunteers were required to ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58068
ND
58068
Εναλλακτικός τίτλος
Correlation of genetic factors influencing coffee metabolism with genetic predisposition to obesity, appetite hormones, and body weight
Συγγραφέας
Λάζου, Ευγενία (Πατρώνυμο: Πασχάλης)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας. Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Τομέας Ιατρικών Εργαστηρίων. Εργαστήριο Ανατομίας-Παθολογικής Ανατομίας και Φυσιολογίας-Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Χανιώτης Δημήτριος
Ηλιόπουλος Αριστείδης
Χανιώτης Φραγκίσκος
Μπελούκας Απόστολος
Καρκαλούσος Πέτρος
Γκούσκου Καλλιόπη
Δρύλλης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Γονίδια; Γενετικό υπόβαθρο; Διατροφή; Παχυσαρκία; Συνήθεια; Καφές; Ορεξιογόνες ορμόνες; Φοιτητές
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.