Συγκριτική μελέτη του ρυθμιστικού ρόλου προβιοτικών μικροοργανισμών στην ομοιόσταση και κυτταρική λειτουργία

Περίληψη

Ως προβιοτικοί ορίζονται οι μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες επιφέρουν θετικές επιδράσεις στην υγεία του ξενιστή (FAO/WHO, 2001; Hill et al., 2014). Ο ορισμός αυτός διατυπώθηκε το 2001 από τον Οργανισμό Υγείας των Ηνωμένων Εθνών και τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Υγείας, και επαναδιατυπώθηκε το 2014 από τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση για τα Προβιοτικά και τα Πρεβιοτικά (Hill, et al., 2014). Αν και αυτός ο ορισμός είναι πρόσφατος, στην πραγματικότητα οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες. Πράγματι, αναφορές σε προϊόντα ζύμωσης, ένα βασικό μέσο στο οποίο αναπτύσσονται αυτοί οι μικροοργανισμοί, υπάρχουν ήδη από το 4000 πΧ (Tamang et al., 2020). Τα προϊόντα ζύμωσης είναι πιο ανθεκτικά στην αλλοίωση σε θερμοκρασία δωματίου και έχουν διακριτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Έτσι οι αρχαίοι πολιτισμοί μπορούσαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των άφθονων πρώτων υλών, και να παρασκευάσουν ασφαλή προς κατανάλωση ποτά και τρόφιμα. Είναι σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Probiotics are live microorganisms, that when consumed in adequate amounts exert health benefits to the host. Although this definition is relatively recent, the use of probiotics has been practiced for centuries, oftentimes unknowingly. Ancient civilizations utilized them to ferment excess raw materials and produce novel foodstuffs with enhanced safety and organoleptic characteristics. At the same time, these products held great significance in traditional medicine, particularly in treating gastrointestinal (GI) diseases. Advancements in the microbiology field have supported the isolation and assessment of the properties of microorganisms found in these traditional fermented products. For a novel isolate to be characterized as probiotic a series of safety and functional criteria should be met. Firstly, it should be sensitive to common antibiotics and not carry transferable antibiotic resistance genes. Additionally, it must withstand host-related stresses, and be capable of at least, tr ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 12/2026)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58005
ND
58005
Εναλλακτικός τίτλος
Comparative study of the regulatoty role of probiotic microoganisms in homeostasis and cell function
Συγγραφέας
Κιούση, Δέσποινα-Ευγενία (Πατρώνυμο: Αγάπιος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Εξεταστική επιτροπή
Γαλάνης Αλέξιος
Παππά Αγλαΐα
Κόφφα Μαρία
Πανοπούλου Μαρία
Τύπας Αθανάσιος
Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
Δουλγεράκη Αγάπη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιολογία, διεπιστημονική προσέγγιση
Λέξεις-κλειδιά
Προβιοτικοί μικροοργανισμοί; Λακτοβάκιλλοι; Αντιμικροβιακή δράση; Κυτταρική λειτουργία; Εντεροπαθογόνα; Ομικές τεχνολογίες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.