Χημικός χαρακτηρισμός και ανίχνευση νέων βιοδραστικών ουσιών στα τρόφιμα και τα παραπροϊόντα τους με χρήση φασματομετρίας μαζών υψηλής διακριτικής ικανότητας και προηγμένες τεχνικές χημειομετρίας

Περίληψη

Η παρούσα διατριβή παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο λιπιδωμικής τεσσάρων διαστάσεων, με εφαρμογή σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων— κρέας χοιρινό, κοτόπουλο, αβοκάντο και ιχθυέλαια—με σκοπό την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την αυθεντικότητα, την ποιότητα και τη διατροφική αξία των τροφίμων. Η Ελλάδα, ως μεγάλος παραγωγός χοιρινού και κοτόπουλου, αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση για αυθεντικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα κρέατος, τα οποία συχνά είναι ευάλωτα σε νοθεία. Με χρήση φασματομετρίας ιοντικής ευκινησίας (IMS) και φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας, αναπτύχθηκε ένα πρωτόκολλο λιπιδομικής τεσσάρων διαστάσεων για τον χαρακτηρισμό της λιπιδικής σύστασης του ελληνικού χοιρινού και κοτόπουλου, με ταυτοποίηση σχεδόν 400 λιπιδικών ενώσεων. Επιπλέον, το πρωτόκολλο επεκτάθηκε στην ταξινόμηση τμημάτων μυϊκών ιστών χοιρινού και αποκάλυψε μοναδικούς δείκτες λιπιδίων που συμβάλλουν στην ιχνηλασιμότητα, στον ποιοτικό έλεγχο και στην πρόληψη απάτης στη βιομηχανία κρέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This dissertation presents a comprehensive 4D lipidomic workflow across various food matrices—pork, chicken, avocados, and marine oils—to address food authenticity, quality, and nutritional profiling challenges. Greece, a key producer of pork and chicken, faces increased demand for authentic, high-quality meat products, which are often vulnerable to adulteration. Through UPLC coupled with Trapped Ion Mobility Spectrometry (TIMS) connected with high-resolution mass spectrometry (HRMS), this research develops a 4D lipidomics protocol to characterize the lipid composition of Greek pork and chicken, identifying nearly 400 lipid compounds and enhancing species-specific understanding of nutritional and sensory attributes. Additionally, the protocol is extended to classify pork cuts, revealing distinct lipid biomarkers that contribute to traceability, quality control, and fraud prevention within the meat industry. Building on this methodology, the study applies 4D lipidomics to the authentica ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2026)
DOI
10.12681/eadd/57856
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57856
ND
57856
Εναλλακτικός τίτλος
Chemical characterization and identification of new bioactive compounds in food and food by-products by high resolution mass spectrometry and advanced chemometrics
Συγγραφέας
Μαρτάκος, Ιωάννης (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Ι. Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Θωμαΐδης Νικόλαος
Προεστός Χαράλαμπος
Γκίκας Ευάγγελος
Οικονόμου Αναστάσιος
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Μάρκου Αθηνά
Καλογιούρη Νατάσα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Λιπιδομική; Αυθεντικότητα τροφίμων; Φασματομετρία μάζας; Βιοδραστικές ενώσεις; Foodomics
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.