Διατροφή, βιολειτουργικά συστατικά και προαγωγή της υγείας

Περίληψη

Η μελέτη της διατροφής του ανθρώπου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πεδίο έρευνας το οποίο συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας του οργανισμού. Η διατροφή του ανθρώπου αφορά τις διαδικασίες κατά τις οποίες τα κυτταρικά οργανίδια, τα κύτταρα, οι ιστοί, τα όργανα, τα συστήματα οργάνων και το σώμα στο σύνολό του, προσλαμβάνουν και χρησιμοποιούν τις απαραίτητες ουσίες προερχόμενες από τρόφιμα (θρεπτικά συστατικά) για να διατηρήσουν τη δομική και λειτουργική τους ακεραιότητα. Η παρατήρηση των ακολουθούμενων διατροφικών προτύπων και η καταγραφή των μεταβολών αυτών στις δεκαετίες οδήγησε σε συσχετίσεις πρόσληψης θρεπτικών συστατικών ή ομάδων τροφίμων με βιοδείκτες υγείας ή μεταβολικές παθήσεις. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών στις μεσογειακές χώρες, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης ζωικών λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων και περιορισμός τροφών όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα και λαχανικά χαρακτηρίστηκε ως ένα δυτικό διατροφικό πρότυπο και συνδέθηκε με την αύξηση καρδιομετ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Human nutrition is an important field of research directly related to health status. Human nutrition is concerned with the processes by which cellular organelles, cells, tissues, organs, organ systems, and the body absorb and use substances derived from food (nutrients) to maintain their structural and functional integrity. Observing dietary patterns and recording changes over the decades has led to associations between nutrient intake or food groups and biomarkers of health or metabolic diseases. The change in dietary habits in Mediterranean countries, where there was an increase in the consumption of animal fats and processed foods and a restriction of foods such as olive oil, fruits, and vegetables, was identified as a Western dietary pattern and was associated with an increase in cardiometabolic diseases such as obesity and type II diabetes. The increase in diet-related diseases in recent decades in Europe has led to increasing research and development of functional foods, which ha ...
περισσότερα
Η διατριβή αυτή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη ηλεκτρονικά
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57704
ND
57704
Εναλλακτικός τίτλος
Nutrition, bioactive compounds and health improvement
Συγγραφέας
Μπουσδούνη, Πανωραίας (Πατρώνυμο: Ευθύμιος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Εργαστήριο Διατροφής και Δημόσιας Υγείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτελιδάκης Αντώνιος
Καψοκεφάλου Μαρία
Προεστός Χαράλαμπος
Καραντώνης Χαράλαμπος
Γκιαούρης Ευστάθιος
Μπουντζιούκα Βασιλική
Τζάκος Ανδρέας
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Διατροφή; Λειτουργικά τρόφιμα; Προβιοτικά; Αντιοξειδωτικά; Τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες; Διατροφική παρέμβαση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.