Παραγωγή εδωδίμων μεμβρανών μέσω βιοτεχνολογικής αξιοποίησης τυρογάλακτος και μελέτη καταναλωτή σε εφαρμογές τροφίμων

Περίληψη

Στo πλαίσιo της βιωσιμότητας κρίνεται απαραίτητη η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και η ανάπτυξη προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η ανάπτυξη εδώδιμων μεμβρανών βιοτεχνολογικής προέλευσης και η μελέτη καταναλωτή στο τελικό προϊόν. Ειδικότερα, είναι γνωστό πως οι μικροοργανισμοί είναι ικανοί να παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας με ταυτόχρονη αξιοποίηση παραπροϊόντων ή και αποβλήτων του αγροτοβιομηχανικού τομέα. Σε αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβάνεται και η μονοκυτταρική πρωτεΐνη (Single cell protein- SCP), η οποία αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης και αναφέρεται σε ξηρά κύτταρα μικροοργανισμών, ενώ μπορεί να παραχθεί μέσω βιοδιεργασιών από πληθώρα υποστρωμάτων, όπως το τυρόγαλο. Το τυρόγαλο αποτελεί το κύριο παραπροϊόν της παραγωγής τυριού, συνεπώς η διαχείριση του κρίνεται απαραίτητη. Απόρροια των παραπάνω ήταν η χρήση μονοκυτταρικής πρωτεΐνης βιοτεχνολογικής προέλευσης ως βιοπολυμερές για την αν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the framework of sustainability, the reduction of environmental footprint, lower energy consumption and development of environmentally friendly products are crucial. The rationale of the present thesis is the development of edible films through bioprocesses and the study of consumer perception. Microorganisms are capable of producing metabolic compounds through utilization of agricultural by-products such as Single cell protein (SCP). SCP refers to dry cells of microorganisms which constitute an alternative protein source and can be derived from utilization of cheese whey. Cheese whey is the main by-product of the cheese industry, thus demanding treatment. Regarding the above, the development of SCP-based edible films through bioprocesses was examined. Initially, four strains of Kluyveromyces marxianus yeast (EXF-6231, 6232, 9072 and 5288), which has gained GRAS status, were examined for their ability to produce single-cell protein through the utilization of cheese whey. Yeast strai ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/57625
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57625
ND
57625
Εναλλακτικός τίτλος
Development of edible films through biotechnological utilization of cheese whey and consumer perception
Συγγραφέας
Κουκουμάκη, Δανάη-Ιωάννα (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Σαρρής Δημήτριος
Ιωάννου Ζαχαρίας
Παπανικολάου Σεραφείμ
Ναζίρη Eλένη
Έλληνας Κοσμάς
Γκατζιώνης Κωνσταντίνος
Μουρτζίνος Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΓεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος ➨ Επιστήμες περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Βιοδιεργασίες; Μονοκυτταρική πρωτεϊνη; Εδώδιμες μεμβράνες; Μελέτη καταναλωτή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.