Διερεύνηση της επίδρασης χορήγησης εκχυλίσματος κρόκου στο μεταβολικό έλεγχο ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
Περίληψη
Εισαγωγή : Δεδομένα από πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι ο κρόκος (ή σαφράν) θεωρείται ότι βελτιώνει τη γλυκαιμία, το λιπιδαιμικό προφίλ και την αρτηριακή πίεση (ΑΠ) και μειώνει το οξειδωτικό στρες. Μέχρι τώρα, έχουν διεξαχθεί κλινικές μελέτες σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο (ΜΣ) και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2). Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του κρόκου σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔτ1). Ασθενείς – Μέθοδοι: 61 άτομα με ΣΔτ1, με μέση ηλικία 48 έτη (48,3 ± 14,6), 26 γυναίκες (42,6%) τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν από του στόματος καθημερινά για 6 μήνες ένα νέο συμπλήρωμα σε φακελάκια που περιείχε προβιοτικά, πρεβιοτικά, μαγνήσιο και εκχύλισμα κρόκου ή εικονικό φάρμακο που περιείχε προβιοτικά, πρεβιοτικά και μαγνήσιο. Ο γλυκαιμικός έλεγχος αξιολογήθηκε με σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης (Continuous Glucose Monit