Ενσωμάτωση βιοδραστικών ουσιών σε φορείς για την βελτίωση της λειτουργικότητα και του χρόνου ζωής των τροφίμων

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει βοηθήσει τη βιομηχανία τροφίμων να κάνει σημαντικά βήματα στην παροχή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων για τους καταναλωτές και να επιλύσει προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων, να προάγει τη βιωσιμότητα και να έχει ως αποτέλεσμα λειτουργικά προϊόντα που προάγουν την ευημερία των καταναλωτών πέρα από τη βασική διατροφή. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί καθώς είναι πιο ενημερωμένοι και προσεκτικοί σχετικά με την υγεία τους και πώς να την προάγουν. Τα κολλοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή τους, να εγκλωβίσουν βιοδραστικές ενώσεις και να βελτιώσουν τη διαλυτότητα, κυρίως, των λιποδιαλυτών ενώσεων σε υδατικά μέσα. Ο κύριος στόχος της παρούσας διατριβής ήταν η παρασκευή βρώσιμων και λειτουργικών Pickering γαλακτωμάτων (PEs), σταθεροποιημένων από σωματίδια φυσικής προέλευσης χωρίς τη βοήθεια οποιωνδήποτε συνθετικών ή χημικών γαλακτωματοποιητών, όπως οι επιφανειοδραστικές ουσίες. Ο ρόλο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The past decades, the scientific community has been leading the food industry to take long strides into providing new or improved products for consumers and solve issues concerning food safety, promote sustainability and result in functional products that promote consumers’ well-being beyond basic nutrition. Consumers’ demands have grown since they are more informed and alert about their health and how to promote it. Colloids have been widely used in foods to improve their texture, encapsulate and deliver bioactive compounds and improve the solubility of, mainly, oil soluble compounds in aqueous media. The main objective of the present dissertation was the preparation of edible, and functional Pickering emulsions (PEs), stabilized by particles of natural origin without the aid of any synthetic or chemical emulsifiers, such as surfactants. The role of those PEs was to carry and deliver oil soluble biologically active ingredients in aqueous based food matrices. The emulsifiers used were ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/57483
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57483
ND
57483
Εναλλακτικός τίτλος
Incorporation of natural bioactive components into matrices to enhance food functionality and shelf-life
Συγγραφέας
Γαλάνη, Ελένη (Πατρώνυμο: Ηλίας)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Γαλακτοκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Tσακαλίδου Ευθυμία
Παπαδημητρίου Βασιλική
Καλογιάννη Ελένη
Μαλλούχος Αθανάσιος
Γαρδέλη Χρυσαυγή
Τσιρώνη Θεοφανία
Schmitt Veronique
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, διεπιστημονική προσέγγιση
Λέξεις-κλειδιά
Γαλακτώματα Pickering; Εγκλωβισμός; Λειτουργικά τρόφιμα; Φυτικές πρωτεΐνες; Χιτοζάνη; Προβιοτικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.