Δυναμική στοιβάδας ενυδάτωσης και μηχανισμών συσσωμάτωσης διατροφικών και αντιπηκτικών πρωτεϊνών: μελέτη μοριακής δυναμικής και δειγματοληψίας μεταβατικών τροχιών

Περίληψη

Δισεκατομμύρια γεγονότα αλληλεπιδράσεων πρωτεϊνών συμβαίνουν στο σώμα μας ανά μονάδα χρόνου, όπως αυτά που ρυθμίζουν την κυτταρική επικοινωνία, τα ενδοκυτταρικά μονοπάτια σηματοδότησης ή την έναρξη της διαδικασίας αυτοσυναρμολόγησης (self-assembly), όπως η κατασκευή ιστών, κ.λπ. Ο χρόνος τέτοιων διεργασιών/μεταβάσεων είναι αργός (μs-s), σε σύγκριση με τις δονήσεις ατόμων (fs), κινήσεις αμινοξικών πλευρικών αλυσίδας (ps-ns) και τέτοια συμβάντα ονομάζονται σπάνια. Η αιτία αυτού του εύρους χρονικών διεργασιών είναι ότι οι αλληλεπιδράσεις των πρωτεΐνη ή/και του διαλύτης πρέπει να διαταραχθούν και να αναδημιουργηθούν προκειμένου να πραγματοποιηθούν πιο σπάνιες διεργασίες/μεταβάσεις. Γνώση των ατομικιστικών αλληλεπιδράσεων αλλά και των αντίστοιχων σπάνιων μεταβάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και τον έλεγχο τους μέσω πειραμάτων. Το νερό είναι σημαντικός παράγοντας που διευκολύνει την αναδίπλωση των πρωτεϊνών, συμμετέχει στην αναγνώριση κρυστάλλων πάγου (αντιπηκτικές πρωτεΐνες) ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Billions of protein association events occur in our body per unit of time, such as the ones regulating cell communication, signalling pathways, or in initiating a self-assembly process, such as tissue fabrication, etc. The timescale of such transitions is slow (microsecond-seconds), compared to atom vibrations (fs),side chain motions (ps-ns) and such events are termed rare, the reason being that protein or/and solvent interactions have to be disrupted and reformed in order for the transition to occur. Having an atomistic insight into rare transitions and their respective important interactions is pivotal for understanding and experimentally controlling such processes. Water is an important agent on its own in facilitating protein folding, recognizing ice crystal planes (anti-freeze proteins) and in mediating protein association. The aim of my doctoral thesis is threefold. First to better understand the role of water at the hydration shell of single proteins in terms of structure and dy ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/57334
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57334
ND
57334
Εναλλακτικός τίτλος
Hydration layer dynamics and association mechanisms of food and antifreeze proteins: a molecular dynamics and transition path sampling study
Συγγραφέας
Μπροτζάκης, Ζαχαρίας-Φαίδων (Πατρώνυμο: Παντελής)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Universiteit van Amsterdam (UvA)
Εξεταστική επιτροπή
Bolhuis Peter G.
Bakker Huib
Laage Damien
Meijer Evert Jan
Visscher Luuk
Voets Ilja
Vreede Jocelyne
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Φυσική και Θεωρητική χημεία
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μαθηματική και Υπολογιστική βιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Πρωτεΐνες τροφίμων; Νευτώνεια δυναμική; Κινητική αντιδράσεων; Υπολογιστική χημεία; Στατιστική μηχανική
Χώρα
Ολλανδία
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.