Η χορήγηση υποπροϊόντων ζωοτροφών στα μηρυκαστικά επηρεάζει το προφίλ λιπαρών οξέων του γάλακτος και την έκφραση λιπογόνων γονιδίων

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η αξιολόγηση βιομηχανικών υποπροϊόντων, (ενσίρωμα ελαιοπλακούντα, ΕΠ, και αποξηραμένα στέμφυλα σιτηρών με διαλυτά συστατικά, ΣΣΔΣ), στη διατροφή των μηρυκαστικών. Δεδομένου ότι η διατροφή των ζώων αποτελεί τον κύριο περιβαλλοντικό παράγοντα ρύθμισης της απόδοσης και της σύνθεσης του γάλακτος, στην παρούσα διατριβή διερευνήθηκε η χρήση αυτών των οικονομικά αποδοτικών εναλλακτικών ζωοτροφών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και των προϊόντων του. Δεδομένου αυτών, στην παρούσα διατριβή έγινε αντικατάσταση των χονδροειδών ζωοτροφών με 10% (Ξ.Ο. σιτηρεσίου) ενσιρώματος ΕΠ, και αξιολογήθηκε σε δύο πειράματα με αγελάδες, διερευνώντας τις επιπτώσεις στην απόδοση και σύσταση του γάλακτος, καθώς και στο προφίλ των λιπαρών οξέων (Λ.Ο.) του γάλακτος (Κεφάλαιο 2 και 3) και του παραγόμενου Χαλουμιού (Κεφάλαιο 3). Επιπλέον, προκειμένου να εξεταστούν πιθανές μεταβολές στο μεταβολισμό του λίπους λόγω της διατροφής των αγελάδων με ΕΠ, αξιολογ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The present thesis aimed to evaluate industrial by-products, ensiled olive cake (OC), and dried distillers’ grains with solubles (DDGS) as diet components to ruminants. Since nutrition is the primary environmental factor regulating milk's concentration and composition, particularly milk fat, feeding industrial by-products rich in unsaturated fatty acids (FA), like DDGS and OC, is a reasonable attempt to improve the nutritional quality of milk and dairy products. In this regard, the effect of dietary inclusion of 10% (on diet DM) of ensiled OC, as a replacement of forages, was evaluated in two experiments, investigating the effects on milk yield, composition and FA profile of cow milk (Chapter 2 and 3) and related Halloumi cheese (Chapter 3). Moreover, for examining any possible impact of this oil rich by-product feeding on bovine lipid metabolism, changes in the expression of selected genes involved in mammary and adipose lipid metabolism were assessed (Chapter 3). The results of these ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/57302
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57302
ND
57302
Εναλλακτικός τίτλος
Feeding by-product feedstuffs affected milk fatty acid profile and the expression of lipogenic genes in ruminants
Συγγραφέας
Νεοφύτου, Μαρίνα (Πατρώνυμο: Χρίστος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Εξεταστική επιτροπή
Τζαμαλούκας Ουράνιος
Στεργιάδης Σωκράτης
Μάντζαρη Στυλιανή-Χαδιώ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής ➨ Επιστήμη ζωικής παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Ελαιοπλακούντας; Αποξηραμένα στέμφυλα σιτηρών με διαλυτά συστατικά; Αγελάδες; Προβατίνες; Αίγες; Χαλούμι; Παραγωγή γάλακτος; Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ; Λιπαρά οξέα; Γονιδιακή έκφραση
Χώρα
Κύπρος
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.