Περίληψη
Εισαγωγή. Η εισαγωγή και μετάβαση των παιδιών σε μία μικτή διατροφή είναι σταδιακή και διαρκεί τους πρώτους 18 με 24 μήνες της ζωής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι γονείς έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη συμπληρωματική σίτιση (αναφέρεται και ως απογαλακτισμός) μέσα από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η προσκόλληση των γονέων στις διατροφικές συστάσεις ωστόσο, έχουν αξιολογηθεί σε εθνικό επίπεδο ως μη ικανοποιητικές. Μία μεγάλη πρόκληση για τους ερευνητές που δουλεύουν στον χώρο της συμπληρωματικής σίτισης είναι να κατανοήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των γονέων σχετικά με τον απογαλακτισμό και να εστιάσουν σε αυτούς που συσχετίζονται με το επίπεδο συμμόρφωσης με τις διατροφικές συστάσεις. Στόχος. Αυτή η εργασία στοχεύει να ενισχύσει την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις συμπεριφορές σίτισης των γονέων και την προσέγγιση τους κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής σίτισης στις χώρες υψηλού εισοδήματος και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέθοδοι. Τρεις επι ...
Εισαγωγή. Η εισαγωγή και μετάβαση των παιδιών σε μία μικτή διατροφή είναι σταδιακή και διαρκεί τους πρώτους 18 με 24 μήνες της ζωής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι γονείς έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη συμπληρωματική σίτιση (αναφέρεται και ως απογαλακτισμός) μέσα από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η προσκόλληση των γονέων στις διατροφικές συστάσεις ωστόσο, έχουν αξιολογηθεί σε εθνικό επίπεδο ως μη ικανοποιητικές. Μία μεγάλη πρόκληση για τους ερευνητές που δουλεύουν στον χώρο της συμπληρωματικής σίτισης είναι να κατανοήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των γονέων σχετικά με τον απογαλακτισμό και να εστιάσουν σε αυτούς που συσχετίζονται με το επίπεδο συμμόρφωσης με τις διατροφικές συστάσεις. Στόχος. Αυτή η εργασία στοχεύει να ενισχύσει την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις συμπεριφορές σίτισης των γονέων και την προσέγγιση τους κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής σίτισης στις χώρες υψηλού εισοδήματος και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέθοδοι. Τρεις επιμέρους μελέτες διεξάχθηκαν για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος: 1) Μια συστηματική ανασκόπηση σε τέσσερις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων χρησιμοποίησε την προσέγγιση πλαισίου και συνέθεσε ποιοτικά δεδομένα σχετικά με τις πρακτικές σίτισης γονέων με παιδιά μικρότερα από 3 έτη σε αναπτυγμένες χώρες. 2) Μια μελέτη ποιοτικής μεθοδολογίας συνέλεξε δεδομένα από οχτώ ομάδες εστίασης που αποτελούνταν από 37 μητέρες από τη Βόρεια Ιρλανδία με ένα υγιές παιδί σε ηλικία απογαλακτισμού. Διεξάχθηκε επαγωγική θεματική ανάλυση ώστε να διερευνηθούν ευκαιρίες και προκλήσεις στην καθιέρωση υγειών διατροφικών συνηθειών κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής σίτισης. 3) Μια διαδικτυακή δημοσκόπηση συνέλεξε δεδομένα από 466 μητέρες και 30 πατέρες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα υγιές παιδί μέχρι και την ηλικία των 18 μηνών. Η μελέτη αυτή εξέτασε τους παράγοντες που συσχετίζονται με την ηλικία εισαγωγής στερεών τροφών και την ποιότητα της συμπληρωματικής διατροφής. Ευρήματα. Τα ποιοτικά δεδομένα αποκάλυψαν ότι η αξία που αποδίδεται στη διατροφική ποικιλία κατά τη συμπληρωματική σίτιση είναι υψηλή. Οι μητέρες αποτέλεσαν υπόδειγμα κατανάλωσης υγιεινών τροφών, χρησιμοποίησαν κρυφές τακτικές στο τάισμα και προσέφεραν ένα τρόφιμο πολλές φορές στα πλαίσια της καθιέρωσης υγειών διατροφικών συμπεριφορών. Κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν η μειωμένη κατανόηση της διατροφικής ποικιλίας και η αποδιοργάνωση κατα τη διάρκεια του ταΐσματος. Ανάλυση των συγχρονικών δεδομένων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες προσέφεραν στα παιδιά τους διατροφή υψηλής ποιότητας. Η μητρική αυτοαποτελεσματικότητα και η συμμόρφωση με τις διατροφικές συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για τον απογαλακτισμό συσχετίζονταν ανεξάρτητα με την προσφερόμενη διατροφική ποιότητα. Η εισαγωγή στερεών τροφίμων από τους 6 μήνες της ζωής του παιδιού συσχετιζόταν θετικά με τη συμμόρφωση στις διατροφικές συστάσεις του ΕΣΥ και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού και αρνητικά με την αντιληπτή ύπαρξη κοινωνικής στήριξης. Συμπεράσματα. Η παρούσα εργασία διερεύνησε τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις πρακτικές σίτισης κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού. Επεσήμανε κυρίαρχες καταστάσεις που σηματοδοτούν την εισαγωγή στερεών τροφών, απόψεις των μητέρων για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κατάλληλη ηλικία συμπληρωματικής σίτισης και τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των πρώτων στερών τροφών. Η εργασία επιπλεόν εξέτασε την αξία που προσδίδεται σε συμβουλές από επαγγελματίες υγείας και γιαγιάδες, τις προτάσεις των μητέρων για μια καλύτερη εκπάιδευση σχετικά με τον απογαλακτισμό και εμπειρίες της συμπληρωματικής αυτοσίτισης (baby-led weaning). Επίσης συζητήθηκε ο ρόλος του πατέρα στη συμπληρωματική σίτιση και η μειωμένη εκπροσώπευσή τους στην σχετική έρευνα. Οι μητέρες ενθάρρυναν τα παιδιά τους να αναπτύξουν προτίμηση για τις πιο υγιεινές τροφές μέσα από την υπόδειξη και την επαναλαμβανόμενη έκθεση. Ενώ η υψηλή αξία που αποδίδεται στη διατροφική ποικιλία είναι εμφανής, η σημασία της και οι τρόποι να επιτευχθεί δεν ήταν καλά κατανοητοί. Το άγχος κατά τη διάρκεια του ταΐσματος μειώθηκε με διάφορες στρατηγικές όπως, η χρήση αντιπερισπασμών και η υιοθέτηση ευελιξίας σχετικά με την τοποθεσία του γεύματος. Οι μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη επέδειξαν υψηλή προσκόλληση στις επίσημες συστάσεις συμπληρωματικής σίτισης του Ηνωμένου Βασιλείου και υψηλή ικανότητα να προσφέρουν μια θρεπτική συμπληρωματική διατροφή. Η μητρική αυτοαποτελεσματικότητα στη σίτιση του παιδιού και η συμμόρφωση με τις επίσημες συστάσεις σχετικά με την ηλικία εισαγωγής στερεών τροφών ήταν ενδεικτικές της διατροφικής ποιότητας κατά τη συμπληρωματική σίτιση. Πτυχές της ιδιοσυγκρασίας του παιδιού μπορούν να επηρεάσουν ποιες συμπληρωματικές τροφές δίνονται και πότε. Συστάσεις. Συστήνεται η αποτελεσματική εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τη συμπληρωματική σίτιση με τις πιο πρόσφατες έγκυρες οδηγίες και η πρόσβαση σε εύκολα κατανοητό εκπαιδευτικό υλικό που λαμβάνει υπόψη την πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ποικιλομορφία στην κοινωνία. Περισσότερη προσοχή αξίζει να δοθεί στις βρεφικές αντιδράσεις που σηματοδοτούν την εισαγωγή στερεών τροφών, στις συνέπειες που έχει ο πρόωρος απογαλακτισμός για την υγεία και την κατάλληλη ηλικία για την εισαγωγή διαφόρων συμπληρωματικών τροφών. Επιπλέον, οι παρανοήσεις σχετικά με την έκθεση σε τροφές και με τη διατροφική ποικιλία είναι συχνές και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι ενήμεροι σχετικα με αυτές. Μητρικές αντιλήψεις για τις δικές τους διατροφικές συμπεριφορές, όπως η διατροφική νεοφοβία, θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση στα πλασία μίας καθοδήγησής γύρω από τη συμπληρωματική σίτιση. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της μητρικής αυτοπεποίθησης με την παροχή οδηγιών για το πώς μπορύν να ενθαρρύνουν την κατανάλωση υγιεινών τροφών και να περιορίσουν τροφές πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Background. Children’s introduction and transition to a mixed diet is gradual and covers the first 18-24 months of life. In the UK, all parents have the opportunity to access information on complementary feeding (also referred to as weaning) through the health services. Parental adherence to the weaning guidelines however, has been assessed to be unsatisfactory on a national level. A big challenge therefore for researchers working in the field of complementary feeding is to understand the factors that influence parents’ decisions regarding weaning and target those that are associated with the level of compliance to the weaning guidelines. Aim and objectives. This project aims to increase understanding of the factors that influence parents’ feeding behaviours and attitudes during the complementary feeding period in high-income countries, particularly in the United Kingdom. Methods. Three studies were undertaken to achieve the overall aim: 1) Using a framework approach, a systematic revi ...
Background. Children’s introduction and transition to a mixed diet is gradual and covers the first 18-24 months of life. In the UK, all parents have the opportunity to access information on complementary feeding (also referred to as weaning) through the health services. Parental adherence to the weaning guidelines however, has been assessed to be unsatisfactory on a national level. A big challenge therefore for researchers working in the field of complementary feeding is to understand the factors that influence parents’ decisions regarding weaning and target those that are associated with the level of compliance to the weaning guidelines. Aim and objectives. This project aims to increase understanding of the factors that influence parents’ feeding behaviours and attitudes during the complementary feeding period in high-income countries, particularly in the United Kingdom. Methods. Three studies were undertaken to achieve the overall aim: 1) Using a framework approach, a systematic review synthesised qualitative evidence available from four electronic databases in relation to weaning practices of parents in developed countries with a child younger than 3 years.2) A qualitative study gathered data from eight focus groups consisting of 37 mothers from Northern Ireland with a healthy child in weaning age. Using inductive thematic analysis opportunities to establish healthy eating habits during complementary feeding, and relevant challenges were explored.3) An online survey collected data from 466 mothers and 30 fathers living in the UK with a healthy child up to the age of 18 months. This study investigated the factors associated with the timing of introduction of solid foods and the quality of weaning diet. Results. Qualitative data revealed a high maternal perceived value for food diversity during complementary feeding. Modelling healthy foods, using covert approaches to feed, and offering repeated exposure to foods were some practices that mothers engaged in to establish healthy eating behaviours; having a limited understanding of food variety and using distractions during feeding were some of the challenges faced by mothers. Cross-sectional data demonstrated that a diet of high quality was provided. Maternal feeding self-efficacy and relying on the NHS guidelines to start weaning were independently correlated with the dietary quality provided. Weaning from 6 months was strongly predicted by reliance on the NHS recommendation; it was also positively associated to distress infant temperament and negatively associated to perceived social support. Conclusions. This work discussed factors that shape parental weaning practices. It highlighted prevalent baby and maternal cues to initiate weaning, mothers’ views on the WHO recommendation for the age of weaning and the main drivers of choosing weaning foods. The project additionally addressed the perceived value of the advice from health providers and grandmothers, mothers’ suggestions for improved weaning education and experiences of baby-led weaning. The nature of fathers’ role during weaning and their under-representation in relevant research was discussed. Mothers encouraged their children to develop a preference for healthier foods through modelling and repeated exposure. While a high perceived value for food variety was demonstrated, the definition of a diverse weaning diet and the methods to provide it were poorly understood. Using distractions whilst offering food and being flexible about where the feeding takes place were practical strategies used to reduce feeding-related stress. Mothers demonstrated good adherence to the UK complementary feeding recommendations and a good ability to offer a nutritious weaning diet. Maternal self-efficacy in feeding a child and reliance on the official feeding recommendations to initiate weaning were predictive of dietary quality during weaning. Aspects of children’s temperament may influence the timing of introduction and the type of complementary foods. Recommendations. An effective weaning education should be provided to parents with the most up-to-date official recommendations and enable them access to easy-to-understand education material, whilst taking into consideration the diversity of cultural and religious backgrounds. Areas to focus on include infant signs of readiness to receive solids, health implications of early weaning, and the age marking the appropriate inclusion of various complementary foods. Additionally, misconceptions around food exposure and food variety are common and health practitioners need to be aware of them. Mothers’ perceptions around their own eating behaviours, such as food neophobia, should also be addressed as part of the guidance on complementary feeding. Emphasis should also be placed on strengthening mothers’ confidence in feeding by equipping them with ways to promote the consumption of healthy foods and to restrict intake of high-fat and high-sugar snacks.
περισσότερα