Ενεργές βιοαποικοδομήσιμες συσκευασίες τροφίμων με βάση μοριακά συμπλοκοποιημένες με άμυλο βιοενεργές ουσίες και νανοπηλό

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή έχει ως σκοπό την αξιολόγηση της προσθήκης βιοενεργών ουσιών με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, με τη μέθοδο της μοριακής συμπλοκοποίησης στην αμυλόζη, σε βιοαποικοδομήσιμα φιλμ αμύλου και, πιο συγκεκριμένα, την επίδραση στις ιδιότητες φραγμού, στις φυσικοχημικές, μηχανικές, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και οπτικές ιδιότητες τους. Επίσης, σκοπός της εργασίαςήταν να αξιολογηθεί ο συνδυασμός νανοπηλού και συμπλοκοποιημένων στην αμυλόζη, βιοενεργών ουσιών στη συντήρηση, όπως και στη βελτίωση της ποιότητας τροφίμων σε κανονικές, καθώς και σε επιταχυνόμενες συνθήκες γήρανσης. Τέλος έγινε προσπάθεια να αξιολογηθεί η αντοχή των φιλμ αμύλου με νανοπηλό σε επιταχυνόμενες συνθήκες επιμήκυνσης και να βρεθεί το στατιστικό μοντέλο που προβλέπει καλύτερα την πιθανότητα θραύσης των φιλμ σε διάφορους συνδυασμούς επιμήκυνσης και χρόνου εφαρμογής της επιμήκυνσης. Επιπλέον, μελετήθηκε η επίδραση της ρεολογικής μνήμηςτων φιλμ αμύλου με νανοπηλό στην αύξηση της ε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this doctoral thesis is to evaluate the addition of bioactive compounds with antioxidant and antimicrobial activity, via the method of molecular complexation in amylose, to biodegradable starch films and, more specifically, the effect on their barrier, physicochemical, mechanical, antioxidant, antimicrobial and optical properties. Also, the aim of the study was to evaluate the effect of the combination of nanoclay and molecularly complexed bioactive compounds in amylose, in the preservation and the enhancement of the quality of food products under normal as well as accelerated aging conditions. Finally, an attempt was made to evaluate the durability of starch films with nanoclay under accelerated elongation conditions and to find the statistical model that best predicts the probability of film failure at various combinations of elongation level and duration of elongation. In addition, the effect of rheological memory of starch nanoclay films on the strain hardening phenomeno ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2026)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57182
ND
57182
Εναλλακτικός τίτλος
Active biodegradable food packaging based on starch – bioactive compounds molecular complexes and nanoclay
Συγγραφέας
Φραγκόπουλος, Θεόφιλος (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Καραγεωργίου Βασίλειος
Λυκοτραφίτη Ελένη
Γούλας Αθανάσιος
Ραφαηλίδης Στυλιανός
Πετρίδης Δημήτριος
Πετρίδου Ευανθία
Βαρελτζής Πάτροκλος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΜηχανική Υλικών ➨ Πολυμερή και Πλαστικά
Λέξεις-κλειδιά
βιοαποικοδομήσιμα φιλμ αμύλου; Βιοενεργές ουσίες; νανοπηλός; μοριακή συμπλοκοποίηση; φυσικοχημικές και λειτουργικές ιδιότητες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.