Μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την φυσιολογία και θρέψη της ελιάς (Olea europaea L.) καθώς και την ποιότητα του ελαιολάδου

Περίληψη

Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η επίδραση ενός εμπορικού υγρού οργανικού σκευάσματος στα ελαιόδενδρα ποικιλίας «Κορωνέϊκη», στο έδαφος, την παραγωγή και το παραγόμενο ελαιόλαδο σε σύγκριση και συνδυασμό με τις συνηθισμένες λιπαντικές φροντίδες. Πρόκειται για έναν υγρό συμπυκνωμένο φυσικό ενεργοποιητή ο οποίος περιέχει 26% (w/v) χουμικά και φουλβικά οξέα. Εφαρμόστηκε διαφυλλικά σε πειραματικούς ελαιώνες με ψεκασμό αυτόρριζων ελαιόδενδρων ηλικίας περίπου 40 ετών, είτε από εδάφους σε νεαρά δενδρύλλια εντός φυτοδοχείων χωρητικότητας 12 L. Οι μεταχειρίσεις που αναφέρονται στα παρακάτω πειραματικά σχέδια έγιναν σε δύο εδαφικούς τύπους έναν μη ασβεστούχο (AC) και έναν ασβεστούχο-αλκαλικό (AL). Τα σκεύασμα καθώς και οι υπόλοιπες μεταχειρίσεις λίπανσης εφαρμόστηκαν ως εξής:Α. ΕΛΑΙΩΝΕΣ 1. Μάρτυρας, καμία επέμβαση λίπανσης. 2. Αζωτούχος λίπανση (0,8 kg N /δένδρο).3. Αζωτούχος λίπανση και διαφυλλικός ψεκασμός με σκεύασμα (0,5% v/v) στην πτώση των πετάλων.4. Αζωτούχος λίπανση και 2 διαφυλλικοί ψεκα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present research, the effect of a commercial liquid formulation on olive trees, the soil, the production and the produced product (olive oil) was studied, in comparison and in combination with the usual fertilizing treatments. It is a liquid concentrated natural activator, which contains 26% (w/v) humic and fulvic acids. It is formed from natural, plant-derived, leonardite deposits and is rich in macro and trace elements (K, N, Ca, Mg, Fe, S, Mn, Zn, Cu, B, Mo, etc.). It was applied foliarly in experimental olive groves by spraying self-rooted olive trees approximately 40- years- old, of the "Koroneiki" variety, or through soil on young olive trees of the same variety in 12-liter containers. The treatments mentioned in the following experimental designs were made in two soil types, one non-calcareous (AC) and one calcareous-alkaline (AL). The treatments were applied as follows:A. OLIVE ORCHARDS1. Control, no treatment.2. Nitrogen fertilization (0.8 kg N /tree).3. Nitrogen fertil ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2026)
DOI
10.12681/eadd/57055
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57055
ND
57055
Εναλλακτικός τίτλος
A study on factors affecting physiology and nutrition of olive (Olea europaea L.) and olive oil quality
Συγγραφέας
Σωτηρόπουλος, Σταύρος (Πατρώνυμο: Σωτήριος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας. Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Εξεταστική επιτροπή
Χατζησαββίδης Χρήστος
Παπαδάκης Ιωάννης
Καββαδίας Βίκτωρ
Αντωνοπούλου Χρυσοβαλάντου
Κουτρούμπας Σπυρίδων
Γιαννακούλα Αναστασία
Ζαμιούδης Χρήστος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Αειφορία; Αλκαλικό; Βιοδιεγέρτες; Διαφυλλική λίπανση; Έδαφος; Όξινο; Οργανική λίπανση; Χλωροφύλλη; Χουμικά οξέα; Φουλβικά οξέα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.