Σχεδιασμός και ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων με ακινητοποιημένες καλλιέργειες ευεργετικών μικροοργανισμών

Περίληψη

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρατηρείται σήμερα αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων τροφίμων που περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς ή/και πρεβιοτικές διαιτητικές ίνες με πιθανές επιδράσεις στην προαγωγή της υγείας. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των προβιοτικών, είναι σημαντικό i) να επιτευχθεί αυξημένη βιωσιμότητα των καλλιεργειών, ii) να αναπτυχθούν προσεγγίσεις συμβατές με τη χρήση αποξηραμένων καλλιεργειών, έτσι ώστε να υιοθετηθούν εύκολα από τον βιομηχανικό τομέα, και iii) να χρησιμοποιηθούν μικροβιακά στελέχη κατάλληλα για νέα προϊόντα με ειδικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η εντερική μικροβιακή χλωρίδα εμπλέκεται στην ανάπτυξη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔτ1), μιας αυτοάνοσης νόσου που προκαλείται από την καταστροφή των παγκρεατικών ινσουλινοπαραγωγών β-κυττάρων μετά από μεσολάβηση των Τ-λεμφοκυττάρων. Η εντερική μικροβιακή χλωρίδα των ασθενών που βρίσκονται σε προ-κλινικό στάδιο χαρακτηρίζεται από μειωμένη και ασταθή βακτηριακ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

European Union (EU) is witnessing an increased interest in developing novel protein-enriched foods containing probiotic microorganisms and/or prebiotic dietary fibers with potential health-promoting effects. To maximize the benefits of probiotics, it is important i) to achieve increased stability of cultures, ii) to develop approaches compatible with the use of dried cultures for easy adoption by the industrial sector, and iii) to use microbial strains suitable for new products with specific characteristics. Recent studies indicate that the gut microbiota is involved in the development of Type 1 Diabetes Mellitus (T1DΜ), an autoimmune disease caused by the destruction of pancreatic insulin-producing β-cells mediated by T-lymphocytes. The gut microbiota of patients in the preclinical stage is characterized by reduced and unstable bacterial diversity and appears to contribute to the progression from β-cell autoimmunity to the clinical onset of the disease. In line with this objective, th ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 6/2026)
DOI
10.12681/eadd/56785
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56785
ND
56785
Εναλλακτικός τίτλος
Design and development of novel functional foods with immobilized cultures of beneficial microorganisms
Συγγραφέας
Νέλιος, Γρηγόριος (Πατρώνυμο: Θεοδόσιος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Εξεταστική επιτροπή
Κουρκουτάς Ιωάννης
Βαρζάκας Θεόδωρος
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Καραθάνος Βάιος
Σκάβδης Γεώργιος
Κολοβός Πέτρος
Δημητρέλλου Δήμητρα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιοτεχνολογία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Λειτουργικά τρόφιμα; Προβιοτικά; Εντερικό μικροβίωμα; Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1; Προβιοτικά προϊόντα; Ακινητοποίηση; Διατροφική παρέμβαση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.