Ανάπτυξη της ελληνικής βάσης δεδομένων για τη διατροφική σύσταση και τους χαρακτήρες ποιότητας των επώνυμων συσκευασμένων τροφίμων: δομή της βάσης δεδομένων, χρήσεις των δεδομένων και ψηφιακές εφαρμογές

Περίληψη

Οι βάσεις δεδομένων σύστασης (ΒΔΣ) των τροφίμων είναι πηγές που παρέχουν λεπτομερή πληροφορία για τη διατροφική σύσταση των τροφίμων, ενώ αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για πληθώρα χρηστών. Οι ΒΔΣ πρέπει διαρκώς να εξελίσσονται ώστε να απαντούν στις εκάστοτε ανάγκες των χρηστών τους. Η αλλαγή που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στις διατροφικές συνήθεις του πληθυσμού γέννησε την ανάγκη μελέτης των επεξεργασμένων τροφίμων. Καθώς οι υπάρχουσες ΒΔΣ δεν ήταν ικανές να αποτυπώσουν την ποικιλομορφία των επεξεργασμένων τροφίμων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία παγκόσμια κινητικότητα προς τη δημιουργία βάσεων δεδομένων επώνυμων συσκευασμένων τροφίμων (ΒΔΕΣΤ).Στην Ελλάδα, η μόνη επίσημη ΒΔΣ που διαθέταμε, περιείχε συνολικά 300 τρόφιμα και η τελευταία επικαιροποίηση της έγινε το 2004. Έτσι, το 2019, στο Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, ξεκίνησε μία συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας μίας ελληνικής ΒΔΕΣΤ. Σκοπός της HelTH, όπως ονομάστηκε είναι να παρέχει σύγχρονες και λεπτομερε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Food Composition Databases (FCDs) are the resources providing detailed information on the nutritional composition of foods, while they are fundamental tools for multiple stakeholders. FCDs should always evolve to answer to the needs of their users. The change in the population’s dietary habits observed the last decades born the need of studying processed foods. However, while the existing generic FCDs, were not capable of imprinting the nutritional variability of processed foods, an international movement towards the development of Branded Food Composition Databases (BFCDs) is being observed. In Greece, the only FCD available contained 300 foods and its last update was conducted in 2004. Therefore, in 2019, at the Laboratory of Food Chemistry and Analysis, we launched a coordinated effort for the development of a Greek BFCD, which was named “Hellenic Food Thesaurus”, HelTH. The aim of HelTH is to provide detailed information towards the nutritional composition and the quality indicator ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/56732
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56732
ND
56732
Εναλλακτικός τίτλος
Development of the hellenic database on nutrient composition and quality features of branded foods: structure of the database, uses of data and digital applications
Συγγραφέας
Κατίδη, Αλεξάνδρα (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Καψοκεφάλου Μαρία
Γαρδέλη Χρυσαυγή
Μαλλούχος Αθανάσιος
Ευαγγελίου Βασιλική
Μανιός Ιωάννης
Κανέλλου Αναστασία
Πρίφτης Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Βάσεις δεδομένων σύστασης των τροφίμων; Βάσεις δεδομένων σύστασης των επώνυμων συσκευασμένων τροφίμων; Επώνυμα συσκευασμένα τρόφιμα; Διατροφική σύσταση; Δείκτες ποιότητας; Nutri-Score; Σύστημα ταξινόμησης NOVA; Διατροφική ποιότητα; Βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων; Πολιτική των τροφίμων και της διατροφής; Υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα; Αλλεργιογόνα τροφίμων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.