Αναβάθμιση υποπροϊόντων τυποποίησης σταφίδας μέσω (βίο)επεξεργασίας για νέα, προστιθέμενης αξίας, λειτουργικά τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά, και ενεργά υλικά συσκευασίας

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα, αλλά και η βιομηχανία, έχουν στραφεί στην αναζήτηση αξιοποίησης πλευρικών ροών, υποπροϊόντων και αποβλήτων της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, προς προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Ειδικότερα οι πλευρικές ροές της παραγωγής τροφίμων μπορεί να παρουσιάζουν ιδιότητες αντίστοιχες με τα εμπορεύσιμα προϊόντα, όμως δεν μπορούν να διατεθούν για εμπορία και αποτελούν φθηνές πρώτες ύλες, με στόχο την παραγωγή νέων τροφίμων και ειδών μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, η ανάγκη για εξασφάλιση της βιωσιμότητας των διεργασιών παραγωγής τροφίμων, με κύριο στόχο τη μείωση των αποβλήτων τους, έχει στρέψει το ερευνητικό και βιομηχανικό ενδιαφέρον στην εύρεση τρόπων για τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση των πρώτων υλών και αποβλήτων. Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία. Κατά την τυποποίησή της προκύπτει μια σχετικά μεγάλη ποσότητα υποπροϊόντος, το οποίο έχει παρόμοια διατροφική αξία με το εμπ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In recent years, food scientists and the industry have increasingly turned to research for the utilization of side streams, by-products, and wastes generated from the agricultural and industrial food production, which may have properties similar to those of the raw materials and marketable products, but are not suitable for commercial use due to other substandard properties. These side streams are cheap substrates that can be utilized in order to produce new foods and other high added value products. In addition, the requirement for sustainability and waste reduction of the food production processes has attracted both scientific and industrial interest towards finding ways to optimally manage and utilize the raw materials and the generated wastes. The Corinthian currants is an important Greek export product with high nutritional value. During their standardization, a relatively large amount of finishing side-stream (FSS) is generated, which has a similar nutritional value to the market ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 12/2026)
DOI
10.12681/eadd/56697
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56697
ND
56697
Εναλλακτικός τίτλος
Upgrading of Corinthian currants finishing side-streams through (bio)processing for new, added value, functional foods, alcoholic beverages, and active packaging materials
Συγγραφέας
Αδαμοπούλου, Βασιλική (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κανελλάκη Μαρία
Καλογιάννη Δέσποινα
Μαλλούχος Αθανάσιος
Χίου Αντωνία
Γιαννάκας Άρης
Βλάμης Αλέξιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Αγροτοβιομηχανικά υποπροϊόντα; Βακτηριακή κυτταρίνη; Οινικά αποστάγματα; Ηδύποτα; Αφρώδης οίνος; Οξικά βακτήρια; Ζυμομύκητες; Απομόνωση; Ταυτοποίηση; Αντιμικροβιακά φιλμ συσκευασίας τροφίμων; Χημική ανάλυση; Ανάλυση υφής; Βελτιστοποίηση; Βιοτεχνολογική αξιοποίηση; Προστιθέμενη αξία; Τεχνοοικονομική ανάλυση; Βιοδιυλιστήριο; Ξήρανση; Κυκλική οικονομία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.