Γενετική και μεταγραφωμική ανάλυση παραγόντων που διαμορφώνουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στη φακή

Περίληψη

Η φακή ( Lens culinaris Medik.) είναι από τα πρώτα φυτά που εξημέρωσε ο άνθρωπος και από τις πιο διαδεδομένες καλλιέργειες λόγω της οικονομικής της σημασίας και της υψηλής διατροφικής της αξίας. Η διατροφική αξία της φακής συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην υγεία και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η κατανάλωσή της. Παρά τις ευεργετικές της ιδιότητες, η υψηλή περιεκτικότητά της σε φαινολικές ενώσεις, και συγκεκριμένα η συσσώρευση ταννινών στο περίβλημα του σπόρου, υποβαθμίζουν την ποιότητά της. Οι ταννίνες, παρά τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες, μπορούν να περιορίσουν την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, καθιστώντας τις έτσι ως αντιθρεπτικούς παράγοντες. Η φακή, όπως και η πλειοψηφία των ψυχανθών χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο "Hard-To-Cook" (Δυσκολία στο Μαγείρεμα), που οφείλεται σε παράγοντες όπως η σκληρότητα του περισπερμίου. Ο χαμηλός χρόνος βρασμού, αποτελεί σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό για τους καταναλωτές και σημαντικό στόχο για τη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Lentil (Lens culinaris Medik.) is one of the earliest domesticated plants and one of the most widespread crops due to its economic importance and high nutritional value. Lentil consumption has been linked to favorable health outcomes and gained significant popularity in recent years. Despite its beneficial properties, the high content of phenolic compounds, and specifically the accumulation of tannins in the seed coat, poses a challenge to its overall quality. Tannins, despite their antioxidant and antimicrobial properties, can limit digestion and absorption of nutrients, making them antinutritional factors. Lentil, like the majority of legumes, is characterized by the "Hard-To-Cook" phenomenon, which is attributed to the seed coat hardness. Long cooking time, is an important quality characteristic for consumers and is an important target for breeders. Moreover, considering the reports of heterogeneity in seed coat hardness in Greece, further research is needed on the mechanisms that a ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 12/2024)
DOI
10.12681/eadd/56658
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56658
ND
56658
Εναλλακτικός τίτλος
Genetic and transcriptomic analysis of factors influencing quality traits in lentil
Συγγραφέας
Κούρα, Αικατερίνη (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας και Οικολογίας. Εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης των Φυτών
Εξεταστική επιτροπή
Πολύδωρας-Πολύδωρος Αλέξιος
Μαυρομάτης Αθανάσιος
Αργυρίου Αναγνώστης
Δόρδας Χρήστος
Νιάνιου-Ομπεϊντάτ Ειρήνη
Μολασιώτης Αθανάσιος
Νούτσος Χρήστος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Γεωπονική βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Γενετική βελτίωση; Μοριακές τεχνικές; Τεχνολογίες αλληλούχισης νέας γενιάς; Φωσφορική λίπανση; Ταννίνες; Φαινυλπροπανοϊκό μονοπάτι
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.