Ανάπτυξη καινοτομικών μεθόδων για την παρασκευή εκχυλισμάτων από στέμφυλα ερυθρής οινοποίησης και μικρογαλακτωμάτων εμπλουτισμένων σε πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ουσίες

Περίληψη

Σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η ζήτηση για παραγωγή περισσοτέρων τροφίμων και ενέργειας είναι γεγονός. Αυτή η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην εποχή μας. Πολλά απόβλητα τροφίμων θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας. Τα απόβλητα του κρασιού, συνιστούν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, καθώς παρουσιάζουν πολύ υψηλό οργανικό φορτίο και υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων, οι οποίες είναι τοξικές για το περιβάλλον. Οι φαινολικές ουσίες που περιέχονται στα απόβλητα του κρασιού αφενός προκαλούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος αφετέρου όμως με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών. Από τη διαρκή μελέτη της βιβλιογραφίας, προέκυψε ότι έχει ερευνηθείένα ευρύ φάσμα δράσεων των πολυφαινολών και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν αυτή την ομάδα μορίων ως αντιοξειδωτικά κ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In an ever-changing society where the world's population is growing, the demand for more food and energy production is a fact. This ever-increasing production is a severe problem in our time. Many food wastes could be raw materials for the creation of new products of high nutritional value. Wine waste constitutes one of the most important environmental problems of our time, as it presents a very high organic load and high concentrations of phenolic compounds, which are toxic to the environment. The phenolic substances contained in wine waste on the one hand cause environmental degradation, but on the other hand, with appropriate treatment, they can be used as a raw material in the pharmaceutical, food, and cosmetic industry. From the continuous study of the literature, it emerged that a wide range of actions of polyphenols have been investigated and the results highlight this group of molecules as antioxidants and in many cases antimicrobials, making further investigation necessary. As ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 6/2026)
DOI
10.12681/eadd/56118
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56118
ND
56118
Εναλλακτικός τίτλος
Development of innovative methods for the preparation of red wine grape extracts and microemulsions enriched in polyphenolic antioxidants
Συγγραφέας
Αλημπαντέ, Αγγελική (Πατρώνυμο: Ηλίας)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σχολή Επιστημών Τροφίμων. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Χατζηλαζάρου Αρχοντούλα
Λαλάς Σταύρος
Μακρής Δημήτριος
Ντουρτόγλου Ευθαλία
Ευαγγέλου Αλεξάνδρα
Μητλιάγκα Παρασκευή
Χούχουλα Δήμητρα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Απόβλητα κρασιού; Φαινολικές ενώσεις; Εύτηκτοι διαλύτες; Μικρογαλακτώματα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.