Η επίδραση γαλακτοκομικών διατροφικών προϊόντων στον ενετρικό μικροβιόκοσμο γηραιών καταναλωτών

Περίληψη

Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι άνω των 60 ετών αυξάνεται συνεχώς. Στον γηραιό πληθυσμό οι μη-μεταδοτικές ασθένειες και η φθίνουσα ποιότητα των γνωστικών ικανοτήτων είναι συχνά φαινόμενα, καθώς και η κακή ποιότητα διατροφής και διατροφικών συνηθειών. Αυτά έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του γηραιού πληθυσμού και ασκούν πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας. Στα γηραιά άτομα παρατηρείται συχνά έλλειψη σε συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες και αυτό συνδέεται με άνοια, μειωμένη μυϊκή και οστική μάζα, σαρκοπενία (sarcopenia) καθώς και το σύνδρομο αδυναμίας (frailty syndrome). Πολλές έρευνες δείχνουν τη σημασία της διατροφής στη διαχείριση της κακής ποιότητας υγείας που συνδέεται με το γήρας. Την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά η επιστημονική γνώση γύρω από τον εντερικό μικροβιόκοσμο (gut microbiota) και τη σημασία του στην υγεία. Οι μεταβολές στη σύνθεση και τη βιοποικιλότητα των μικροοργανισμών στον εντερικό μικροβιόκ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The proportion of the world population aged over 60 yrs is steadily increasing. Non-communicable disease and cognitive decline are prevalent in the elderly population which present a significant burden for national health care systems and economies. Malnutrition is prevalent in many longterm care unit-residing older people and importantly, it is also common among community-living elderly people. The deficiency in the aged population in certain nutrients, such as vitamins and proteins, may be associated with dementia and loss of bone and muscular health. Importantly, frailty that is accompanied by sarcopenia (i.e. deregulation of muscular homeostasis) is prevalent among older adults and may gradually lead to functional disability. Many studies have shown the importance of dietary management of aged-related conditions. In the last decade, our knowledge of the importance of the gut microbiota in health and disease has significantly increased. Importantly, shifts in the composition and div ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/56084
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56084
ND
56084
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of dairy based food ingredients on the gut microbiota of older consumers
Συγγραφέας
Ντεμίρη, Αλεξάνδρα (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
University College Cork
Εξεταστική επιτροπή
Claesson Marcus
O'Toole Paul
Aedín Cassidy
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μικροβιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Εντερικός μικροβιόκοσμος; Γαλακτοκομικά προϊόντα; Μικροβιολογία
Χώρα
Ιρλανδία
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.