Αξιολόγηση κινδύνου της διατροφικής πρόσληψης νιτρωδών και νιτρικών αλάτων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ελληνικού πληθυσμού και συσχετίσεις με παράγοντες υγείας

Περίληψη

Γενική επισκόπηση: Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα είναι ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενα συστατικά στη διατροφή του ανθρώπου. Η διαχρονική διαμάχη υπέρ και κατά της πρόσληψής τους μέσω της διατροφής οφείλεται στη θετική έως τώρα συσχέτισή τους με καρδιαγγειακές παθήσεις και στην αρνητική με καρκίνο, τις δύο κύριες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως. Επιπλέον, η διαρκώς εξελισσόμενη μεταβολή στις διατροφικές συνήθειες έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και συνεπώς σε αυξημένη πρόσληψη και των αλάτων αυτών, καθώς είναι τα κύρια πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανίας κρέατος. Σημαντική έρευνα έχει διεξαχθεί για την εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης νιτρωδών και νιτρικών και την αξιολόγηση του σχετικού κινδύνου για τους καταναλωτές σε άλλες χώρες, αλλά αντίστοιχη μελέτη εκτίμησης έκθεσης ή κινδύνου δεν είχε διεξαχθεί στη χώρα μας. Επιπλέον, αν και πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τη συσχέτιση των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων μέσω της διατροφής με διάφορους τύπους καρκί ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Background: Nitric compounds are highly controversial components in human nutrition and have been disputed for years as to their effects on CVD and cancer, the two main causes of mortality worldwide. Specific Acceptable Daily Intake (ADI) levels have been formulated based on current evidence; however, the evolving nutrition transition has increased processed meat consumption and thus nitric compound intake, as they are the main additives used in the meat industry, raising the risk of exceeding the ADIs set. Numerous studies have been conducted to estimate dietary nitrite and nitrate intakes and assess the relevant risk for consumers in other countries, but to our knowledge, to date, no exposure or risk assessment has been conducted in Greece. Furthermore, although many studies have explored the association of dietary nitrite and nitrate with various types of cancer as well as the association of processed meat with CVD, the relationship of processed meat constituents with significant ri ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/55316
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55316
ND
55316
Εναλλακτικός τίτλος
Risk assessment of dietary nitrite and nitrate intakes in a representative sample of the Greek population and associations with health markers
Συγγραφέας
Κοτοπούλου, Σωτηρία (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Διαιτολογίας & Ποιότητας Ζωής
Εξεταστική επιτροπή
Ζαμπέλας Αντώνιος
Δροσινός Ελευθέριος
Μαγριπλή Εμμανουέλα
Καράτζη Καλλιόπη-Ζαφειρένια
Νάσκα Ανδρονίκη
Βανδαράκης Απόστολος
Τσιούφης Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Καρδιαγγειακά νοσήματα; Καρκίνος; Διατροφική έκθεση; Διατροφική πρόσληψη; Νιτρικές ενώσεις; Πρόσθετα τροφίμων; Κίνδυνος; Κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος; Ελλάδα; Νιτρώδη από τη διατροφή; Όφελος για την υγεία; Κίνδυνος για την υγεία; Υπέρταση; Συστολική αρτηριακή πίεση; Διαστολική αρτηριακή πίεση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.