Χαρακτηρισμός της βιολογικής δράσης του μικροβιώματος και των μηχανισμών αντιμικροβιακής δράσης ελληνικών τύπων μελιού

Περίληψη

Λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του το μέλι καταναλώνεται παγκόσμια. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αντιβακτηριακή δράση του που έχει επιβεβαιωθεί από πληθώρα μελετών. Οι μικροοργανισμοί που εντοπίζονται στο μέλι έχει προταθεί ότι συμβάλλουν στην αντιμικροβιακή δράση του, ως πιθανή πηγή αντιμικροβιακών ενώσεων. 2.014 βακτηριακές αποικίες απομονώθηκαν από 46 Eλληνικά δείγματα μελιού ποικίλης βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης και ελέγχθηκαν για την αντιβακτηριακή τους δράση. 316 αποικίες ανέστειλαν την ανάπτυξη περισσότερων από δύο παθογόνων. Πενήντα από αυτές ταυτοποιήθηκαν μέσω αλληλούχησης του 16S rRNA γονιδίου τους. Η πλειοψηφία ανήκε στο γένος Bacillus. Σε αρκετά στελέχη εντοπίστηκαν γονίδια που κωδικοποιούν πολυκετιδικές συνθάσες και μη ριβοσωμικές πεπτιδικές συνθετάσες, που συνθέτουν δευτερογενείς μεταβολίτες μεγάλης βιοτεχνολογικής σημασίας. Για 21 στελέχη πραγματοποιήθηκε μελέτη ενζυμικού δυναμικού μέσω φαινοτυπικών και μοριακών δοκιμών. Σε 33 βακτηριακά στελέχη πραγματοποιήθηκε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Honey is consumed worldwide, due to its beneficial properties. The antibacterial activity of honey is of high importance and has been confirmed by numerous studies. Microorganisms detected in honey are suggested to contribute to its antimicrobial activity, due to production of antimicrobial compounds. Overall, 2,014 bacterial colonies were isolated from 46 Greek honey samples of diverse botanical and geographical origins and tested for their antibacterial activity. In total, 316 of the isolated colonies inhibited the growth of more than two of the tested pathogens. Fifty of them were identified by 16S rRNA gene sequencing. Most of them were identified as Bacillus spp.. Genes encoding polyketide synthases and non-ribosomal peptide synthetases, that synthesize secondary metabolites of great biotechnological interest, were identified in several strains. Twenty one strains were tested regarding their biosynthetic potential (enzyme production) through phenotypic and molecular tests. The pr ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 10/2025)
DOI
10.12681/eadd/54954
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54954
ND
54954
Εναλλακτικός τίτλος
Characterization of microbiome biological activity and the mechanisms of antimicrobial activity exerted by diverse types of Greek honey
Συγγραφέας
Τσαδήλα, Χριστίνα (Πατρώνυμο: Σπυρίδων)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων - Μοριακής Βακτηριολογίας - Ιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Μόσιαλος Δημήτριος
Αμούτζιας Γρηγόριος
Πουρνάρας Σπυρίδων
Γιαβάσης Ιωάννης
Πατεράκη Χρυσάνθη
Παπαχριστοφόρου Αλέξανδρος
Γούλας Θεόδωρος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Μέλι; Μηχανισμοί αντιμικριβιακής δράση; Μικροβίωμα; Βιοδραστικές ουσίες; Μοριακή βακτηριολογία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.