Ανάπτυξη και αξιοποίηση δομών ανθεκτικού αμύλου και λειτουργικές ιδιότητες καινοτόμων αμυλούχων προϊόντων

Περίληψη

Στην παρούσα Διδακτορική Διατριβή, διερευνώνται φυσικές διεργασίες και μέθοδοι δημιουργίας νανο-δομών αμύλου. Οι δομές αυτές χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητές γαλακτωμάτων και ως μέσα σχηματισμού ή εμπλουτισμού υδρογελών αμύλου. Ένα κεντρικό θέμα που ερευνάται μέσα από τη διατριβή αυτή είναι η αξιοποίηση του ανθεκτικού αμύλου (Resistant Starch, RS) με χρήση διαφορετικών επεξεργασιών στον τομέα των τροφίμων, που δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς. Ο λόγος που μελετήθηκαν ερευνητικά ερωτήματα της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας σχετίζεται με τη διαρκή στροφή της Βιομηχανίας, των καταναλωτών και της αγοράς σε καινοτόμα τρόφιμα, που συμβάλουν στην υγιεινή διατροφή και επισημαίνονται ως προϊόντα με “καθαρή ετικέτα” (clean label).Στο πρώτο μέρος της Διατριβής, παρουσιάζεται η μελέτη της επεξεργασίας ανθεκτικού αμύλου με τη διεργασία της Υψηλούς Πιέσεως Ομογενοποίησης (High Pressure Homogenization, HPH) προς παραγωγή διασπορών (dispersions) ανθεκτικού αμύλου, χωρίς χρήση χημικών προσθέτων Με τη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present Dissertation, physical processes for the production of starch nanostructures and their potential use as emulsion stabilizers as well as the ability to form and enrich starch hydrogel systems are investigated. The main question investigated through this study is the potential use of resistant starch nanoparticles in novel natural food systems. There is an ever-growing interest towards the development of innovative foods that contribute to a healthy diet, with the consumers shifting towards products that are marked as "clean label".In the first part of the Dissertation, the physical process of High-Pressure Homogenization (HPH) to produce resistant starch nanoparticles is presented. Samples were processed at different pressure conditions: 140 MPa, 200 MPa, 250 MPa and for one up to four homogenization cycles. The defining factors affecting size, morphology, amylose percentage and crystallinity were the number of cycles and the homogenization pressure. Of the two parameters ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54358
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54358
ND
54358
Εναλλακτικός τίτλος
Development and utilization of resistant starch structures and functional properties of innovative starch products
Συγγραφέας
Αποστολίδης, Ευτύχιος (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Μαντάλα Ιωάννα
Κακάλη Γλυκερία
Στοφόρος Νικόλαος
Καραθάνος Βάιος
Μοάτσου Γκόλφω
Τσιρώνη Θεοφανία
Γιαννακούρου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Ανθεκτικό άμυλο; Νανο-σωματίδια; Γαλακτώματα τύπου Pickering; Δομή; Υδρογέλες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.