Σχέση δομής δράσης βιοδραστικών μορίων του ελαιολάδου και ημισυνθετικών αναλόγων τους

Περίληψη

Η ισχυρή σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της υγείας έχει αναφερθεί σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες. Η αποτελεσματικότητά της συνδέεται πιθανώς με την ελιά και το ελαιόλαδο, την κύρια πηγή ελαίου στην περιοχή της Μεσογείου. Τα προϊόντα της ελιάς χαρακτηρίζονται από την παρουσία βιοδραστικών φαινολικών ενώσεων, με πιο χαρακτηριστικές την ελαιοευρωπεΐνη, τον λιγκστροσίδη, την υδροξυτυροσόλη, την τυροσόλη, την ολεασίνη και την ολεοκανθάλη. Όλες οι προαναφερθείσες ενώσεις παρουσιάζουν βιοδραστικό δυναμικό, το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ωστόσο, μόνο μερικά από αυτά τα μόρια μπορούν να εξαχθούν σε μεγάλη ποσότητα από τη φυσική μήτρα και υπάρχει ένα προφανές υψηλό κόστος για την εκτέλεση της διαδικασίας. Επιπλέον, η εφαρμογή τους ως προληπτικοί παράγοντες ή φάρμακα περιορίζεται από τη χαμηλή διαπερατότητά τους στη μεμβράνη. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν αποτελεσματικοί συνθετικοί τρόποι για την παραγωγή φυσικών κ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The strong relationship between Mediterranean diet and health has been reported by several epidemiological studies. Its effects are possibly linked to olive and olive oil, the foremost source of fat in the Mediterranean area. Olive products are characterized by the presence of bioactive phenolic compounds with the most typical being oleuropein, ligstroside, hydroxytyrosol, tyrosol, oleacein and oleocanthal, which all present bioactive potential. The latter has attracted the scientific and pharmaceutical industry interest. However, just a few of them can be extracted in a large amount from the natural matrix and there is an apparent high-cost efficiency of the process. Additionally, their application as preventive agents or drugs is limited by their low membrane permeability. Therefore, there is a need to develop efficient synthetic ways to reach natural and non-natural olive bioactive compounds derivatives. The semi-synthetic procedures stand for efficient and economical options for th ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 5/2025)
DOI
10.12681/eadd/53873
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53873
ND
53873
Εναλλακτικός τίτλος
Structure-activity relationships of bioactive molecules of olive oil and their semisynthetic analogues
Συγγραφέας
Σαρικάκη, Γεωργία (Πατρώνυμο: Εμμανουήλ)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Φαρμακευτικής. Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων
Εξεταστική επιτροπή
Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος
Μητάκου Σοφία
Κωστάκης Ιωάννης
Χαλαμπαλάκη Μαρία
Μικρός Εμμανουήλ
B. Smith III Amos
Oberlies Nicholas
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Ελιά (Olea europaea L.); Ολεοκανθάλη; Ολεασίνη; Ελαιοευρωπαίνη; Ημισυνθετικά ανάλογα; Πιθανοί αντικαρκινικοί παράγοντες; Φύλλα ελιάς
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.