Επίδραση εδώδιμων μεμβρανών στη συντήρηση νωπών και επεξεργασμένων τροφίμων

Περίληψη

Τα αποτελέσματα της παρούσας διδακτορικής διατριβής τη συντήρηση νωπών και επεξεργασμένων λαχανικών σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, με τη χρήση βιοδιασπώμενων υλικών συσκευασίας, με βάση τη ζελατίνη και των μιγμάτων της με άμυλο ρυζιού. Για το σκοπό αυτό παρασκευάστηκαν δείγματα διαφορετικών συγκεντρώσεων ζελατίνης και αμύλου ρυζιού και αξιολογήθηκαν ως προς τις λειτουργικές τους ιδιότητες προκειμένου να επιλεγούν τα δείγματα με τις βέλτιστες λειτουργικές ιδιότητες ως βιοαποικοδομίσημα υλικά συσκευασίας. Συγκεκριμένα, παρασκευάστηκαν 5 μίγματα που περιείχαν ζελατίνη σε συγκέντρωση 1%, 2%, 3%,4% και 5% w/w, 5 μίγματα που περιείχαν άμυλο ρυζιού σε συγκέντρωσης 1%, 2%, 3%,4% και 5% w/w και 5 μίγματα ζελατίνης συγκέντρωσης 3% w/w με προσθήκη αμύλου ρυζιού σε 5 διαφορετικές συγκεντρώσεις (1%, 2%, 3%,4%,5% w/w ). Οι τελικές συγκεντρώσεις που επιλέχθηκαν για να εφαρμοστούν ως εδώδιμες επικαλύψεις σε νωπά δείγματα κολοκυθιού, κολοκάσιας και πατάτας, περιείχαν α) 3% w/w ζελατίνη και β) 3% w/w ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The results of this Ph.D. thesis aim to enrich the existing knowledge in preserving fresh-cut and processed fruit and vegetables in low-temperature conditions, using biodegradable edible materials, based on gelatin and its mixtures with rice starch. For this reason, mixtures of gelatin and rice starch of different concentrations were prepared and evaluated for their physicochemical properties in order to select the mixtures with the best functional properties as biodegradable packaging materials. Specifically, 5 mixtures were prepared containing gelatin at a concentration of 1%, 2%, 3%, 4%, and 5% w/w, 5 mixtures containing rice starch at a concentration of 1%, 2%, 3%, 4%, and 5% w/w and 5 mixtures of gelatin concentration 3% w/w with the addition of rice starch in 5 different concentrations (1%, 2%, 3%, 4%, 5% w/w). The selected concentrations for the application as edible coatings on fresh-cut zucchini, colocasia, and potato samples contained a) 3% w/w gelatin and b) 3% w/w gelatin c ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/53843
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53843
ND
53843
Εναλλακτικός τίτλος
Effects of edible membranes on preservation of fresh and processed foods
Συγγραφέας
Μπάρη, Αναστασία (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Τεχνολογίας και Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Γιαννούλη-Πετούμενου Δέσποινα
Κατσούλας Νικόλαος
Τσιρόπουλος Νικόλαος
Λεωνίδας Δημήτριος
Γκορτζή Όλγα
Πετρόπουλος Σπυρίδων
Πετούμενου Δέσποινα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, διεπιστημονική προσέγγιση
Λέξεις-κλειδιά
Εδώδιμη; ΜΕΜΒΡΑΝΗ; Κολοκύθι; Κολοκάσια; Πατάτα; Χρώμα; Δομή; Λευκότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)