Μελέτη υποθανάτιου τραυματισμού κυττάρων Listeria monocytogenes σε φαινοτυπικό και μοριακό επίπεδο

Περίληψη

Οι αντιμικροβιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων με στόχο τον περιορισμό των παθογόνων βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν υποθανατiο τραυματισμό. Η παρουσία τραυματισμένων κυττάρων που επιβιώνουν μετά από μία αντιμικροβιακή πρακτική είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Τα υποθανάτια τραυματισμένα κύτταρα μπορεί να διατηρήσουν ένα μέρος της λειτουργικότητάς τους ή μπορεί να ανακτήσουν βελτιωμένη ανθεκτικότητα σε καταπονήσεις αφού ανακάμψουν από τον τραυματισμό. Ο μικροοργανισμός L. monocytogenes είναι ένα παθογόνο βακτήριο που μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών που συναντώνται στο περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων και ως εκ τούτου αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό το βακτήριο επιβιώνει ως σαπρόφυτο και ως ενδοκυτταρικό παθογόνο. Κατά τη διάρκεια του σαπροφυτικού κύκλου ζωής του, μπορεί να προσκολληθεί σε επιφάνειες και να σχηματίσει βιο-υμένιο, κάτι που το βοηθά να παραμένει στο περιβάλλον επ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Antimicrobial practices of the food industry that aim to eliminate the presence of pathogenic bacteria can cause sublethal injury. The presence of injured cells that survive an antimicrobial treatment is crucial for food quality and safety. Sublethally injured cells may maintain part of their functionality or may gain improved stress resistance after they are repaired. L. monocytogenes is a pathogenic bacterium that can adapt to the adverse conditions encountered in the food processing environment and therefore poses a major food safety concern. This versatile bacterium exists as a saprophyte and an intracellular pathogen. During its saprophytic life cycle it can attach to surfaces and form biofilms which allow it to persist in the food processing environment and become a contamination source. As an intracellular pathogen, L. monocytogenes can withstand the host’s barriers, invade and proliferate in the host’s cells and therefore cause illness (listeriosis). Sublethal injury can be st ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/51100
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51100
ND
51100
Εναλλακτικός τίτλος
Physiological and molecular aspects of sublethally injured Listeria monocytogenes cells
Συγγραφέας
Σιδεράκου, Δανάη-Ουρανία (Πατρώνυμο: Λουκάς)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Σκανδάμης Παναγιώτης
Δροσινός Ελευθέριος
Μποζιάρης Ιωάννης
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Γκιαούρης Ευστάθιος
Λιανού Αλεξάνδρα
Den Besten Heidy
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Μικροβιολογία τροφίμων; L. monocytogenes; τροφιμογενές παθογονο; υποθανάτιος τραυματισμός; Καταπόνηση; Μολυσματικότητα; προσκόλληση σε επιφάνειες; μεταγραφή γονιδίων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.