Έρευνα των μη θερμικών διεργασιών παλμικών ηλεκτρικών πεδίων και υπερυψηλής πίεσης στην επεξεργασία βιομάζας ζυμομυκήτων για την αξιοποίηση βιολειτουργικών συστατικών με εφαρμογή στα τρόφιμα

Περίληψη

Η κυτταρική σύσταση του S. cerevisiae τον τοποθετεί στο επίκεντρο της έρευνας για την παραλαβή βιοδραστικών συστατικών. Η παραγωγή βιομάζας του μικροοργανισμού σε μεγάλες ποσότητες και χαμηλό κόστος τόσο πρωτογενώς όσο και ως παραπροϊόν άλλων διεργασιών, όπως η ζυθοποιία, τον καθιστά ελκυστική πηγή τέτοιων συστατικών. Η διεργασία της αυτόλυσης στηρίζεται στην δράση των ενδογενών λυτικών ενζύμων του μικροοργανισμού υπό ελεγχόμενες συνθήκες pH και θερμοκρασίας για την παραγωγή εκχυλισμάτων μαγιάς, συστατικά που χρησιμοποιούνται ως φυσικά πρόσθετα τροφίμων για την ενίσχυση της γεύσης, χάρη στα ελεύθερα αμινοξέα και πεπτίδια που περιέχουν. Η αυτόλυση προτιμάται σε σχέση με άλλες διεργασίες παραγωγής εκχυλίσματος (ενζυμική υδρόλυση, πλασμόλυση με άλας, υδρόλυση με ανόργανα οξέα), λόγω του χαμηλού κόστους και του απλού εξοπλισμού που απαιτεί. Κύριο εμπόδιο στη διεργασία αποτελεί η χαμηλή διαπερατότητα του κυττάρου, η οποία οδηγεί σε επιβράδυνση της διεργασίας, με διάρκεια που ξεπερνά τις 24 ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The cellular composition of S. cerevisiae places the microorganism at the center of research for the extraction of bioactive compounds. The production of biomass of the microorganism in large quantities and low cost both primarily and as a by-product of other processes, such as brewing, makes it an attractive source of such ingredients. The process of autolysis is based on the action of endogenous lytic enzymes of the microorganism under controlled conditions of pH and temperature to produce yeast extracts, ingredients used as natural food additives to enhance the taste, owing to the free amino acids and peptides they contain. Autolysis is preferred over other processes (enzyme hydrolysis, salt plasmolysis, inorganic acid hydrolysis), due to the low cost and simple equipment required. The main obstacle in the process is the low permeability of the cell, which leads to a deceleration of the process, with a duration exceeding 24 h. At the same time, the process leads to the production of ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/48977
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48977
ND
48977
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the pulsed electric fields and high pressure nonthermal processes for yeast biomass valorization via biofunctional ingredients applicable in food systems
Συγγραφέας
Δημόπουλος, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Ηρακλής)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ταούκης Πέτρος
Ωραιοπούλου Βασιλική
Κροκίδα Μαγδαληνή
Τόπακας Ευάγγελος
Καραθάνος Βάιος
Τσιρώνη Θεοφανία
Κατσαρός Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημική μηχανική
Λέξεις-κλειδιά
Μη θερμικές διεργασίες; Εκχύλισμα μαγιάς; Υπερυψηλή πίεση; Παλμικά ηλεκτρικά πεδία (ΠΗΠ); Ζυμομύκητες; Σακχαρομήκυτας Saccharomyces cerevisiae; Ομογενοποίηση υψηλής πίεσης ΟΥΠ; Αξιοποίηση κυτταρικής βιομάζας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
333 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)