Περίληψη
H παρούσα διδακτορική διατριβή στοχεύει στο να προβάλει μια ολιστική μεθοδολογική προσέγγιση που εκθέτει καινοτόμες απόψεις αναφορικά με την επιχειρησιακή ηθική στην βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (ΕΑ) των ευπαθών βρώσιμων προϊόντων (ΕΒΠ). Τούτες οι ηθικές απόψεις περιλαμβάνουν: (i) την παροχή φρέσκων, οικονομικά προσιτών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων στους καταναλωτές μέσω του δικτύου διανομής, (ii) την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με την αναδιανομή ευπαθών προϊόντων, (iii) την μείωση των αποβλήτων τροφίμων μέσω της υιοθέτησης κοινωνικά υπευθύνων πολιτικών στην επιχειρηματική ζωή. Γι’ αυτό τον σκοπό η διατριβή παρέχει τόσο τα προτεινόμενα ποσοτικά εργαλεία όσο και το θεωρητικό μεθοδολογικό πλαίσιο ώστε να υποστηρίξει τους λήπτες αποφάσεων στην σχεδίαση και διαχείριση ολοκληρωμένων δικτύων εφοδιασμού μέσω της επιλογής, εκτίμησης και εφαρμογής οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικά βιώσιμων πολιτικών λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση ...
H παρούσα διδακτορική διατριβή στοχεύει στο να προβάλει μια ολιστική μεθοδολογική προσέγγιση που εκθέτει καινοτόμες απόψεις αναφορικά με την επιχειρησιακή ηθική στην βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (ΕΑ) των ευπαθών βρώσιμων προϊόντων (ΕΒΠ). Τούτες οι ηθικές απόψεις περιλαμβάνουν: (i) την παροχή φρέσκων, οικονομικά προσιτών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων στους καταναλωτές μέσω του δικτύου διανομής, (ii) την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με την αναδιανομή ευπαθών προϊόντων, (iii) την μείωση των αποβλήτων τροφίμων μέσω της υιοθέτησης κοινωνικά υπευθύνων πολιτικών στην επιχειρηματική ζωή. Γι’ αυτό τον σκοπό η διατριβή παρέχει τόσο τα προτεινόμενα ποσοτικά εργαλεία όσο και το θεωρητικό μεθοδολογικό πλαίσιο ώστε να υποστηρίξει τους λήπτες αποφάσεων στην σχεδίαση και διαχείριση ολοκληρωμένων δικτύων εφοδιασμού μέσω της επιλογής, εκτίμησης και εφαρμογής οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικά βιώσιμων πολιτικών λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των ηθικών προτύπων που εφαρμόζονται στις λειτουργικές δαπάνες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω: (1) της επιλογής των κατάλληλων βιώσιμων στρατηγικών που διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων, μειώνουν τα τροφικά απόβλητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, (2) του σχεδιασμού δικτύου και της διαχείρισης αποθεμάτων των τροφικών εφοδιαστικών αλυσίδων που στοχεύουν στο να συμπεριλάβουν τις ηθικές πτυχές της βιωσιμότητας στις επιχειρηματικές πρακτικές, και (3) της εκτίμησης της επίδρασης της υιοθέτησης των πρακτικών της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης στην κερδοφορία της επιχείρησης. Προτείνεται ένα εμπεριστατωμένο πλαίσιο που αποτελείται από ένα μεθοδολογικό πλαίσιο και τρία ποσοτικά εργαλεία μοντελοποίησης τα οποία εμπεριέχουν πέντε αναπτυσσόμενες έννοιες λήψης αποφάσεων (ο σχεδιασμός δικτύου, η περιβαλλοντική διαχείριση, η διαχείριση αποβλήτων, η διαχείριση αποθεμάτων και η πρακτική κοινωνικής εταιρικής ευθύνης μέσω δωρεάς). Το πρώτο μοντέλο εξετάζει το πρόβλημα που ανακύπτει στο πολυκριτηριακό πρόβλημα σχεδιασμού δικτύου και επικεντρώνεται στον στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό της ΕΑ των ΕΒΠ που διασφαλίζει έγκαιρες, οικονομικά βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον διανομές αποτρέποντας ταυτόχρονα τροφικά απόβλητα και απώλειες. Το δεύτερο μοντέλο αναφέρεται σε ένα στοχαστικό πρόβλημα διαχείρισης αποθεμάτων μιας περιόδου που επικεντρώνεται στον τακτικό σχεδιασμό και την λειτουργική διαχείριση των ευπαθών αποθεμάτων ώστε να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία της αναπλήρωσης και αναδιανομής αυτών των προϊόντων ελαχιστοποιώντας παράλληλα την ποσότητα των τροφικών αποβλήτων μέσω της έγκαιρης δωρεάς ενός μέρους αποθεμάτων όταν πλησιάζουν η ημερομηνία λήξης τους. Το τρίτο μοντέλο είναι προέκταση του προηγούμενου και στοχεύει να παρέχει μια μεθοδολογία που θα βοηθήσει μια εταιρεία να βελτιώσει την εταιρική εικόνα και την κερδοφορία της. Πιο συγκεκριμένα, μελετάται η επίδραση τριών πολιτικών (χωρίς δωρεά, «αφελής» (fixed) πολιτική δωρεάς και προτεινόμενη πολιτική δωρεάς) και συγκρίνεται η επίδραση εφαρμογής τους στο κέρδος μιας εταιρίας λιανεμπορίου. Το προτεινόμενο ολιστικό μεθοδολογικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων που αναφέρεται στην ηθική της βιώσιμης διαχείρισης της ΕΑ των ΕΒΠ συνδυάζει δύο διαφορετικά πεδία μελέτης αυτό της βιώσιμης διαχείρισης της ΕΑ και των αναδυόμενων τεχνολογιών. Τα αποτελέσματα της διατριβής μπορούν να εφαρμοστούν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The purpose of this doctoral thesis is to provide a holistic methodological approach, that assigns completely new aspects of business ethics to the sustainable management of the supply chain (SC) of perishable food products (PFPs). These ethical aspects involve: (i) the provision of fresh, cost and environmentally friendly products to the consumers through the distribution network, (ii) the confrontation of poverty and social exclusion through perishable product redistribution, (iii) the reduction of food waste through incorporation of socially responsible polices in business life. To this end, this thesis provides both the proposed quantitative tools and the contextual methodological framework to support decision-makers in the design and management of complete supply networks by selecting, evaluating and applying economically, environmentally and socially sustainable management policies, taking into account the impact of ethical standards applied on operational costs. This is achieved ...
The purpose of this doctoral thesis is to provide a holistic methodological approach, that assigns completely new aspects of business ethics to the sustainable management of the supply chain (SC) of perishable food products (PFPs). These ethical aspects involve: (i) the provision of fresh, cost and environmentally friendly products to the consumers through the distribution network, (ii) the confrontation of poverty and social exclusion through perishable product redistribution, (iii) the reduction of food waste through incorporation of socially responsible polices in business life. To this end, this thesis provides both the proposed quantitative tools and the contextual methodological framework to support decision-makers in the design and management of complete supply networks by selecting, evaluating and applying economically, environmentally and socially sustainable management policies, taking into account the impact of ethical standards applied on operational costs. This is achieved through: (1) selection of the appropriate sustainable strategies that insure food safety, reduce food waste and environmental footprint, (2) network design and inventory planning of the food SCs aiming to integrate ethical aspects of sustainability in the business practices, and (3) evaluation of the impact of the adoption of corporate social responsibility (CSR) practices on corporate profitability. The present doctoral thesis provides a comprehensive framework that comprises both of a methodological framework and three quantitative modeling tools that integrate five emerging decision-making concepts (namely, network design, environmental management, waste management, inventory planning, and CSR practice of donation) to support the decision-making process. The first model considers the multi-objective network design problem, that focuses on strategic design and tactical planning of the SC of PFPs that insure timely, cost effective and environment-friendly deliveries preventing food loss and waste. The second model refers to a single period inventory planning problem, that focuses on tactical planning and operational management of perishable inventories in order to optimize the replenishment policy of these products while minimizing the amount of foods waste after they approach their expiration dates, through timely donation of a part of their net stock. The third model extends the previous one. Developing and evaluating the impact of different policies (namely, non-donation, naïve (fixed) and smart donation policies) on company’s profitability the proposed methodology helps to quantify the benefits/shortcomings of the CSR donation-practices. The proposed comprehensive methodological decision-making framework for ethical sustainable supply chain management of PFPs combines two different fields of studies, namely the sustainable supply chain management and the disruptive emerging technologies. The results of this thesis can be incorporated in theoretical and applied scientific knowledge.
περισσότερα