Διατροφική ανάλυση φύλλων του δένδρου Moringa oleifera L.(καλλιεργούμενο για πρώτη φορά στην Ελλάδα) και εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας εκχυλισμάτων και μικρογαλακτωμάτων (νανοτεχνολογία) τους σε συνδυασμό με ποικιλίες πιπεριάς (Capsicum annuum L.)

Περίληψη

Το δένδρο Μ. oleifera L., και ιδιαίτερα τα φύλλα του, παρουσιάζει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύεται από τον αυξημένο αριθμό των βιβλιογραφικών αναφορών τα τελευταία χρόνια. Για πρώτη φορά το δέντρο Moringa oleifera L., ένα αμιγώς τροπικό φυτό, καλλιεργήθηκε στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο σε τυπικά μεσογειακό κλίμα, γεγονός πρωτοποριακό για τα ελληνικά ερευνητικά δεδομένα, με πιθανό σκοπό τη μελλοντική χρήση του ως εναλλακτική καλλιέργεια. Στις συγκεκριμένες συνθήκες, η ανάλυση του προφίλ της χημικής σύστασης και της διατροφικής αξίας των φύλλων του δέντρου, καθώς και του αφεψήματος που προκύπτει από τα φύλλα, αποτέλεσαν το αντικείμενο μελέτης του πρώτου τμήματος της παρούσας εργασίας. Στο δεύτερο τμήμα της μελέτης μελετήθηκαν εκχυλίσματα φύλλων M. oleifera L. και καρπών πράσινης Cαpsicum annuum L. var. Raico και κόκκινης πιπεριάς Cαpsicum annuum L. var. 8108, με σκοπό τη διερεύνηση της αντιοξειδωτικής δράσης των εκχυλισμάτων τους, ξεχωριστά αλλά και σε συνδυασμό. Με στ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Μ. oleifera L. tree and, especially, its leaves are extensively studied worldwide during the last years due to their significant properties for human health. For the first time, Moringa oleifera L., a tree of tropical origin, was cultivated in Greece and Europe in a typical Mediterranean climate, as a possible future alternative crop. Under the certain temperate climate conditions, the chemical analysis and nutritional value of its leaves, and their herbal tea, were the subject of the first part of this study. In the second part of this study, extracts from M. oleifera L. leaves, green pepper fruits (Cαpsicum annuum L. var. Raico) and red pepper fruits (Cαpsicum annuum L. var. 8108) and their combinations between leaf and fruit extracts (50:50 w/w) were studied for antioxidant activity. Encapsulations using nanotechnology methods (microemulsions) were developed from these extracts as a way to develop more stable and efficient delivery systems. In freeze dried M. oleifera L. leaf sample ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/47281
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47281
ND
47281
Εναλλακτικός τίτλος
Nutritional analysis of leaves of the Moringa L. tree (which was cultivated for the first time in Greece) and assessment the antioxidant activity of Moringa L. leaves extracts and microemulsions respectivly (nanotechnology) in combination with pepper varieties (Capsicum annuum L.)
Συγγραφέας
Μπάτρα, Γεωργία (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Δενδροκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Νάνος Γεώργιος
Λαλάς Σταύρος
Γκορτζή Όλγα
Τσάκνης Ιωάννης
Τσιρόπουλος Νικόλαος
Γιαννούλη Περσεφόνη
Mακρής Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Άλλες Φυσικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Επιστήμη τροφίμων; Μικρογαλακτώματα; Νανοτεχνολογία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
197 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)